Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Do kružnice je vepsán čtyřúhelník tak, že jeho vrcholy dělí kružnici v poměru 2 : 3 : 5 : 6. Velikost jeho vnějších úhlu jsou v poměru:
A)6:5:3:2
B)6:4:3:2
C)5:4:3:2
D)4:3:2:1
E)6:3:2:1
Nevíte jak na to? Dik

↑ skubaloval:
Ten poměr vnějších úhlů bude stejný jako původní poměr jen v obráceném pořadí
tj: poměr bude: 6:5:3:2
Odpověď A)
a jakto??.....můžu poprosit o bližší vysvětlení? Dik
Ahoj ↑ skubaloval:,
môžem sa opýtať, odkiaľ je ten príklad? Mne to totiž akosi nesedí. Rozdelila som si kružnicu na 2+3+5+6=16 častí a zakreslila príslušné vrcholy štvoruholníka ABCD. Možno mi niečo uniká, ale vyšiel mi štvoruholník s dvomi pravými vnútornými uhlami (pri vrcholoch A a C). Takže aj dva vonkajšie uhly budú rovnaké! Tá možnosť tam ale nie je... hmm...
↑ Arabela:
To jste asi dělila v poměru 2:6:3:5 a dva pravé úhly vyšly proto, že 2+6=3+5=8=16/2. Je třeba zachovat i pořadí.
↑ martisek:
Také jsem to právě řešila jako Arabela, a poměry jsem zachovala v pořadí v jakém jsou v zadání. A vyšli mi též dva pravé úhly.
↑ skubaloval:
Mne napadlo, či to zadanie nemalo byť také, že pomer veľkostí vnútorných uhlov štvoruholníka vpísaného do kružnice je taký a taký. Aký je pomer veľkostí vonkajších uhlov? Tam by sa to nejako poprehadzovalo...
↑ Arabela:
Nnn.....v zadání je napsáno že vrcholy dělí kružnici v poměru...
no nevim, je to divné
↑ skubaloval:
Vrcholy delia kružnica na oblúky, ktorých dĺžka sú v pomere
.
Dĺžka oblúka daného stredovým uhlom
(rad) a polomerom kružnice
je
Z toho vyplýva, že stredové uhly tých oblúkov sú v pomere
.
Dajú sa teda napísať ako
,
,
,
.
Ich súčet je
, preto
, tj. 
Príslušné stredové uhly sú teda
,
,
,
.
Všetky sú menšie ako
, preto stred kružnice opísanej leží vnútri štvoruholníka.
Vnútorné uhly štvoruholníka sú potom
,
,
, 
Vonkajšie sú doplnok tých uhlov do
. Snáď je to dobre.
↑ BakyX:
Také jsem to tak myslela.....jenže vnitří úhly čtyřúhelníka i tobě pak vyšly: 56,25; 90; 123,75; 90 ....pak by vnější úhly byly: 123,75; 90; 56,25; 90 .....což nevyhovuje žádnému z možných výsledků, ale jsem stejného názoru že je tento postup dobře.