Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžete mi někdo prosím pomoci s tímto mnohočlenem?
Můj výpočet :
X
=
X
Po vyškrtání závorek = 
Dalo mi docela dost času to dát do toho editoru, tak omluvte prosím případné nepřesnosti, dělal jsem to poprvé. Neumím zadat dělící čáru, tak jsem místo ní dával dvojtečku

Je videt, ze druhou zavorku upravujes spravne. Neni mi jasne, co se stalo se clenem
v prvni zavorce.
Rozumime si alespon v prvni uprave prvni zavorky? Delas ji takto?
Kdyz na rovnici kliknes, zobrazi se ti do odpovedi jeji zdrojovy kod, takze uvidis, jak se dela delici cara. Prepis prosim takto tvou dalsi upravu te prvni zavorky, aby bylo videt, co se stane se clenem
.

↑ alofokolo:
Je to dobre. Jen mi porad neni jasne, co se stane se clenem
. Napis prosim, jak se z
dostanes k
(myslis tim
?)
↑ nejsem_tonda:
Ano, přesně tak to myslím. U svého prvního příspěvku jsem psal, že neumím dělící čáru, tak je místo ní dvojtečka.
↑ ((:-)):
První úpvavu mám stejně jak Vy, ale potom jsem neodečetl
a začal jsem rušit závorky a proto mi to vyšlo špatně. Podmínky jsou : -+1 a 0 že? Děkuji Vám.
Potřebuji zkontrolovat postup u dalšího mnohočlenu (nebo racionální funkci jak říkal vlado_bb) a vysvětlit jednu drobnost týkající se opačných výrazů (změna znaménka při škrtání závorek)
Zadání : 
Můj výpočet : 
A tady se potřebuji ujistit, jestli u závorky
je možná úprava na součin s přehozením znaménka - (které se pak projeví i na výsledku), tedy takto : 
Pokud ano, můj výpočet pokračuje takto :
a po vyškrtání závorek je výsledek
. Podmínky(místo přeškrtnutého = budu užívat pouze =, protože jej neumím přeškrtnout :)) : u=v,u=0,v=0 Prosím o kontrolu, případně opravení tohoto příkladu.
↑ alofokolo:
chyba je 
a pak jsou tvé úpravy dobře.
edit: pro podmínky
atd. napíšeš prostě \ne