Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Čauko,
trochu tu bojuji s návratem do matematiky, můžete mi prosím někdo pomoct? Díky
x nesmí být jedna, to je jednoduché :)
pro ten arccos platí, že Df = <-1,1>, ano? Aspoň to jsem si teď vyčetl z grafu..
Potom stačí rozhodnout, kdy ten arccos bude splňovat soustavu nerovnic:
1)
2)
No, ale tady mám trochu problém ... Mám takový pocit, že tam musím využít toho, že cos a arccos jsou inverzní, takže jejich součin bude x, ale na té pravé straně mi to pak vždy hapruje :)
Díky za tipy )
↑ FlyingMonkey:
Ahoj,
zamysli se nad těma nerovnostma, co jsi sestavil. Správně říkáš, že definiční obor arccosinu je <-1,1>, což je jasné, protože je to vlastně obor hodnot cosinu. Takže body, pro které je arccos definován leží mezi -1,1, ale ne jejich funkční hodnoty.
Díky za reakci.
Já bych to sem nedával předtím, než bych se důkladně zamyslel, neboj ;) Nevím, ani tvoje poslední věta mi nic nenaťukla.
Zkusil jsem na to jít teda přes grafy, cosx vím jak vypadá, takže jsem si sestrojil cos(x/4), což je ez, jenom vynásobím tu periodu 4. A dostal jsem graf toho arccos, ale stejně mě to nikam nevede ..
pls, jak vyřešit mechanicky ty nerovnice? potom jsou tam složitější výrazy a já potřebuju vědět jenom jak na to :)
díky
↑ FlyingMonkey:
Jde o to, že ty nerovnice jsou blbě sestavený, proto je nemůžeš vyřešit. A ten důvod, proč jsou blbě je hrozně triviální, přitom zásadní. Proto jsem ti napsal, ať se nad tím ještě zamyslíš.
↑ FlyingMonkey:
Definičný obor sa týka argumentu, teda u Teba zlomku x/4 a nie celého arccosínusu.
aha moment :D ? Fakt zle na tom jsem :D jdu se zahrabat, měj se a díky )
E:
D: Ano, už mi to taky došlo, díky a zdravím!
Stránky: 1