Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, mohol by mi prosim vas niekto vysvetlit co to vlastne su tie Millerove indexy?Viem ich urcovat ale ked dostanem tie cisla tak ani neviem co znamenaju.Vsade sa uvadza ze su to:
"tri celé, navzájom nedeliteľné čísla, ktoré označujú nie jednu, ale súbor navzájom rovnobežných, rovnako od seba vzdia lených rovín."
alebo ze:
"MI rovín sú tri celé, navzájom nedeliteľné čísla, ktorých prevrátené hodnoty sú úsekmi, ktoré daná rovina vytína na jednotlivých súradnicových osiach."
pritom prvej vete nerozumiem vobec(ako mi mozu tri cesla oznacovat nejaky subor rovin) a co sa tyka druhej vety, tak ked tie millerove indexy vypocitam a spravim z nich prevratene hodnoty tak absolutne s tou rovinou nemaju nic spolocne(ziskam nejake male desatinne cisla)
tu je prosim pekne este obrazok kde je jasne vidiet ze tie Millerove indexy necharakterizuju tu povodnu rovinu (2 4 6):
Zdravím,
zřejmě z krystalografie - tak? V zápisu (632) bys měl vidět normálový vektor roviny ABC a zápis roviny
, d je vzdálenost atomární roviny od počátku (můžeš dopočíst d pro Tvé zadání). Tedy zápis (632) určuje všechny roviny kolmé tomuto vektoru a udává orientaci vůči systému souřadnic.
Stačí tak (krystalografii už jsem dlouho neviděla)? Děkuji.

ok, dakujem, aspon ze mam co povedat ked sa ma opyta co to je
↑ rebirth_boy:
také děkuji, české texty moc neznám (jen jsem viděla před časem u kolegy z VŠB), z toho, co jsem zkusila najít na internetu, tak tento se mi zdá dost názorný, ale o rovnici roviny není napsáno úplně přehledně (ale pokud odvodíš svou rovinu pomocí analytické geometrie, tak by to mělo být vidět).