Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Koľko spôsobmi je možno na klasickej šachovnici so 64 poliami vybrať 5 polí tak, aby polia nemali rovnakú farbu?
takže ich je logicky 32....
podla ma su to kombinacie...lebo nam treba 5-ticu a nezalezi nam na poradi..takže
ale podla stranky je vysledok
http://www.hackmath.net/tex/e81/436370ab18.gif
čo je úpne čudné..ved to nieje ani variacia ani nič toto....niekto kto poradi?
↑ Romans1:
To vypadá na rozepsané variace
ale podle mně je to špatně.
Dal bych přednost![kopírovat do textarea $2\left[{32\choose1}\cdot{32\choose4}+{32\choose2}\cdot{32\choose3} \right]$](/mathtex/a7/a72c6397f77bedc569d5a5985fe9634a.gif)
nebo 

↑ Romans1:
Zdravím,
já bych to řešil tak, že bych nejprv spočítal počet všech pětic (bez ohledu na barvu) a od toho bych odečetl počet všech pětic o stejné barvě (tomu odpovídá to druhé Zdeňkovo řešení).
↑ zdenek1:↑ teolog:
a prečo je tam tá dvojka? :) (prečo dva krat odcitujeme 32 nad 5)
↑ Romans1:
Odečítáš možnosti, že jsi vybral 5 bílých polí nebo možnost 5 černých polí. Pro každé je
možností

↑ Romans1:
Protože jednou je to pro černou barvu a podruhé pro bílou barvu
Edit : Zdenek byl rychlejší (zdravím)
↑ zdenek1:↑ Cheop: bol by mi niekto z vas, prosim, ochotný dať nejaký podobný pŕiklad, dva prikladiky? (proste nemusim sa zaoberat riesenim, riesi sa rovnako..len nech to nebude sachovnicaa, ale ina moznost zo zivota) dik:)