Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 02. 2013 19:32 — Editoval Domingster (24. 02. 2013 19:42)

Domingster
Reputace:   

Pravděpodobnost

Zdravím, mám problém s příklady v pravděpodobnosti, kde jsou zadané požadavky jako je "aspoň" nebo "nejvýše".

Například:

Hodíme čtyřikrát mincí. Určete pravděpodobnost, že padne:
a)    líc aspoň třikrát,
b)    právě jednou rub.

Vůbec nevím, proč se počítá počet možných výsledků variací s opakováním a dále nevím jak přijdu na počet příznivých výsledků, netuším opravdu ani trochu.

To samé v příkladě:

Ve třídě je 29 žáku, z toho 17 děvčat. V hodině bude vyvoláno pět žáků. Určete pravděpodobnost, že:

b)    bude vyvolán aspoň jeden chlapec,
d)    boudou vyvoláni aspoň dvě dívky.

V tomto příkladě nevím opravdu nic. Najde se nějaký znalec, co mi to dokáže vysvětlit? Byl bych vděčný, protože už jsem nad tím přemýšlel dost dlouho a nepřišel na nic.

#2 24. 02. 2013 20:13

marnes

Re: Pravděpodobnost

↑ Domingster:
Nejsem znalec!!
Slovo aspoň znamená, že začínáme od toho čísla k a jdem dál, k+1, k+2,...

Střílím 5x a zasáhnu cíl aspoň 2x znamená, že to musím rozdělit na možnosti, kdy zasáhnu 2x nebo 3x nebo 4x nebo 5x, takže pravděpodobnost je součet pravděpodobností jednotlivých situací

Nejvýše 2x by bylo 2x nebo 1x nebo 0x - takže k, k-1, k-2,..

Právě 2x je že jedině 2x

U druhého příkladu b) je někdy lepší určit pravděpodobnost doplňujícího jevu, jelikož je to rychlejší. Aspoň jeden totiž znamená 1 nebo 2 nebo 3 nebo 4 nebo 5, ale doplněk je jen žádný chlapec.

no a pak platí, že pravděpodobnost daného jevu plus pravděpodobnost doplňku je vždy jedna

P(A)+P´(A)=1, takže když vypočítáš P´(A), tak P(A)=1-P´(A)

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí