Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2013 11:59

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Derivace funkce

Chtěl jsem se zeptat, když se spočítá první derivace a položíme ji nule tak nám výjdou body ve kterých funkce nabývá lokálních extrémů nebo globálních extrémů.
Ale když nabývá lokálních extrémů tak to automaticky znamená že globální extrém má v nekonečnu?
Nebo může být funkce, jejíž první derivace položená nule nám ukáže body, které jsou lokálnímy extrémy, ale zároveň má daná funkce omezený extrém?

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#2 25. 02. 2013 12:21

teolog
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Derivace funkce

↑ Freedy:
Zdravím,
to, že je první derivace rovna nule ještě nazajišťuje, že v daném bodě je vůbec nějaký extrém (viz y=x^3).
Pokud ale extrémy vyjdou, tak jejich porovnáním se teprve zjistí, zda je lokální či globální. A pokud má jen lokální, tak já osobně bych neřekl, že má funkce globální extrém v nekonečnu, ale že ho prostě vůbec nemá.
A nerozumím termínu "omezený extrém".

#3 25. 02. 2013 12:28

Brano
Reputace:   232 

Ked polozis derivaciu rovnu nule, tak dostavas "stacionarne body". V stacionarnom bode moze byt
1) lokalne minimum
2) lokalne maximum
3) inflexny bod

globalny extrem sa moze nadobudat v nejakom lokalnom extreme, alebo sa nemusi nadobudat vobec. Napr. tato funkcia ma dva body v ktorych je lokalne maximum a v oboch sa nadobuda aj globalne maximum. Ma aj bod lokalneho minima ale globalne minimum vobec nema, lebo je vzdy vacsia ako 0 a k 0 sa vie priblizit lubovolne blizko, ale nikdy ju nedosiahne.

#4 25. 02. 2013 15:46

Freedy

Jenže to není otdpověď na mojí otázku.
Já sem ptal, zda když funkce má nějaké lokalní maximum a minimum tak to automaticky znamená že nemá globální maximum - tzn že globalni maximum jde to nekonečna?

#5 25. 02. 2013 17:09

teolog
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ Freedy:
Automaticky to neznamená.
Např. funkce sin(x) / x má spoustu lokálních minim i maxim a zároveň má i globální maximum i minimum.

#6 25. 02. 2013 19:12

Freedy

ano i sinu jsem to zkoušel. Jeho derivace nám ukazuje všechna minima a maxima.
Ale moje otázka zní

Existuje taková funkce f, pro kterou platí, že když její derivace položená nule, nám ukáže lokální extrém, tak to znamená že buď je to zároveň globální extrém a nebo extrém nemá.
Takže pokud zderivujem funkci, zjistíme kde má nulové body tak najdeme body kde může nabývat extrémů funkce. Pokud ten extrém je lokální extrém tak to automaticky znamená že funkce není omezená.
Pokud tam extrém lokální je a funkce je omezená, tak je lokální extrém je zároveň globální.

#7 27. 02. 2013 00:15

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

nalezeno při úklidu. 

Pokud tam extrém lokální je a funkce je omezená, tak je lokální extrém je zároveň globální.

To bych tak jednoznačně neřekla - viz příklad kolegy ↑ Brano: - funkce je omezena (shora a zdola, tedy omezena), ale má pouze lokální maximum, které je také globální maximum, ovšem o lokálním minimu už to říci nemůžeme.

Také mám dojem, že ještě nezaznělo, že funkce může mít extrém také v bodě, kde první derivace neexistuje.

Zápatí