Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Přístroje na letišti L ohlásily nepřátelské bombardovací letadlo v místě A ležícím s km severně od L. Letadlo letělo rychlostí v1 km/h v kurzu (směru) přesně východním. Za t sekund poté vyletěla z L stíhačka rychlostí v2 km/h v kursu SSV a brzy bombardovací letadlo dostihla a zneškodnila na místě B. Obě letadla neměnila až do setkání kurs ani rychlost. Vypočtěte dobu letu stíhačky v minutách a vzdálenosti AB, LB v km. Úlohu vyřešte nejprve obecně včetně podmínek, číselných oborů i příslušných jednotek. Konkrétní řešení pak vypočítejte pomocí MATLABu s přesností na čtyři desetinná místa, jestliže s = 122, v1 = 424, v2 = 1 380, t = 64.
↑ limetka:
Myslím, že najprv treba dať do poriadku jednotky.
v kilometrov za hodinu je v/60 km /min a t sekúnd je t/60 minút
Obrázok, ale bez úprav jednotiek, tx je naháňací čas, oranžová úsečka je dráha lietadla, kým ho začne prenasledovať stíhačka:
Zdravím v tématu,
prosím kolegyňku ↑ limetka: o důkladnější prostudování pravidel - viz pravidla -jedná se o samostatnou práci (v posledních dnech máme více úloh odsud, další témata jsou v pořádku, co do samostatné snahy a celkové úpravy prvního příspěvku v tématu). Děkuji za pochopení.
↑ jelena:
Dobre, ďakujem za upozornenie, ja už som si to aj vypracovala sama no chcela som počut aj iny nazor. Idem si teda prestudovat tie pravidla ako pridavat prispevky. :)
↑ limetka:
také děkuji :-) Potom je dobré upřesnit, na co konkrétně má být vysloven názor (zde mám takový technologický předpis k tvorbě příspěvků).
V samotné úloze asi žádný zádrhel nebyl, zajímavější je rozbor podmínek úlohy (např. dispečink letecké základny musí vědět za jak dlouho od příkazu k výletu je stíhačka schopna vyletět (t), aby skutečně nepřátelské létadlo zastihla (a ani dřív, ani později) - tedy bych ještě doplnila např. přes sinovou větu vztahy v trojúhelníku LXB. Faktické údaje (jak požaduje paní učitelka) mohou být např. ze základny nejbližší Brnu. Zdárné odevzdání práce přeji.
Pekný večer prajem,
mám ešte nejaké problémy s tou úlohou mám odvodiť kvadratickú rovnicu,
s2^2=s1^2+s^2
(v2* t1 )^2=[v1* (t1+t)]^2+s^2
v2^2* t1^2=v1^2t1^2+ 2v1^2 t1 t+v1^2 t^2+s^2
z tohto som si odvodila
t1=√(v1^2* t1^2+ 2v1^2 t1 t+v1^2 t^2+s^2 )/v2
kde mám chybu, lebo pani doktorka mi to vrátila, že to mám zle.
Ďakujem. :)
↑ limetka:
Zdravím,
správně píšeš, že máš mít kvadratickou rovnici, kterou jsi dobře sestavila, ovšem toto již není v pořádku (neznámou máš jak nalevo, tak napravo, tedy jsi neodvodila):
z tohto som si odvodila
t1=√(v1^2* t1^2+ 2v1^2 t1 t+v1^2 t^2+s^2 )/v2
Rovnici, co jsi sestavila, ještě uprav do tvaru
, potom
vyjádříš pomocí řešení kvadratické rovnice. Už se zorientuješ? Děkuji.
↑ jelena:
Chapem, pomocou diskriminantu to viem vypočitať, no teraz si niesom ista či som to upravila do dobreho tvaru : 
Pani doktorka mi tam zakrúžkovala aj to s^2 ale tak neviem ako inak to treba vyjadrit, tu vzdialenost od letiska.
Ďakujem.
↑ limetka:
neúplně dobře, měla bys mít u 1. členu vytknutí:
Proč zakroužkovala, to nevím. Ze zadání:
Přístroje na letišti L ohlásily nepřátelské bombardovací letadlo v místě A ležícím s km severně od L. Letadlo letělo rychlostí v1 km/h v kurzu (směru) přesně východním. Za t sekund poté vyletěla z L stíhačka rychlostí v2 km/h v kursu SSV
mi to souhlasí. Pokud jsi neměnila jednotky a všechno píšeš v km, tak nevím, v čem by měl být problém. Že je zakřivení Zemí, to snad stačí jen do komentáře, že neuvažuješ.
↑ jelena:
Aha a teraz po vytknuti nam kde zmizla ta 2 co bola pred
v tom prvom člene. Takže toto je konečný tvar tej kvadratickej rovnice ? A ešte nemá to byť prehodené v tom vytknutom člene to mínus ?
↑ limetka:
tam žádná 2 neměla být. Měla jsi rovnici:
, nalevo 0
zde vytkneme
z prvních 2 členů. Tak? Případně vzniklou rovnici (z mého předchozího příspěvku) můžeš roznásobit a překontrolovat, zda všechno OK a nic jsme neztrátilY.
Všechno v pořádku? Děkuji.
Stránky: 1