Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc. Už je to chvíli, co jsem ze školy venku, možná to bude pro vás jednoduché. Potřebuji pro měření v praxi spočítat průměr nebo poloměr kružnice. Znám délku sečny "s" a výšku "V". Více viz obrázek. http://forum.matweb.cz/upload/370-kruznice.jpg
Předem moc děkuji.

Takže, prodloužíš si tu V až do středu. Jen předešlu, že nepoužívám "V" a "s", ale používám jejich poloviny, takže dejme tomu "a" (V/2) a "b" (s/2).
Když prodloužím "a" až do středu, získám tím úsečku o délce (a + x). Zároveň ze středu povedu úsečku SP, kde P je průsečík tvé sečny vpravo s kružnicí. Tato úsečka je dlouhá r (poloměr kružnice).
Mohu tedy sestavit pythagorovu větu: x^2 + b^2 = r^2. x si ale mohu vyjádřit jako (r - a), takže to je (r - a)^2 + b^2 = r^2
"a" a "b" znáš, neznámá je jen r.
↑ halogan:
Děkuji moc za radu, je to logické, když jsem si vše nakreslila. Dokonce i výpočet Pythagorovy věty sedí na to, co jsme fyzicky naměřili. Měříme radiusové šablony. Jen z té rovnice neumím dostat "r" na jednu stranu, abych to mohla hodit jako vzorec do excelu do tabulky. Jakože r=..... Já si sypu popel na hlavu, ale už je to opravdu 15 let, co jsem ze školy venku a rovnice se jaksi vytrousily :-))
Mockrát děkuji a prosím ještě jednou o radu pro nás natvrdlé :-)

↑ jolyz:
V excelu dáš vzorec takovýto pro r (poloměr)
1)=((A2*A2+4*B2*B2))/(8*B2) výpočet se bude provádět např. v buňce C2
2)=(POWER(A3;2)+4*POWER(B3;2))/(8*B3)
kde
v buňce A2 je délka sečny (s)
v buňce B2 je rozměr vrchlíku v
Oba způsoby zápisu jsou možné
Sešit Excelu (výpočet se bude provádět ve sloupci C)
sloupec/řádek
A B C
1 Délka sečny(s) Výška vrchlíku(V) Hodnota r
2 8,00 1,00 8,50 =((A2*A2+4*B2*B2))/(8*B2) (tento vzorec bude v horním výpočtovém řádku v Excelu)
3 6,00 2,00 3,25 =(POWER(A3;2)+4*POWER(B3;2))/(8*B3) nebo tento vzorec