Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2013 21:10

Senad
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Kontrakce plynu

Zdravím, mám problém s tímto příkladem z termodynamiky:

"Po stechiometrické reakci kyslíku a vodíku v uzavřeném prostoru vznikla vodní pára a zůstala v plynném stavu. Žádné jiné látky přitom v prostoru nebyly přítomny. Po následném izobarickém ochlazení na původní teplotu směsi plynů se objem: (snížil o třetinu)"

Rovnici si zvládnu samozřejmě sestavit:

$2H_{2} + O_{2} \Rightarrow 2H_{2}O$

Dále mi došlo, že 2 moly vodíku reagují s jedním molem kyslíku za vzniku dvou molů vody. Tedy poměr reaktantů a produktů v molech je 3:2.
Jedná se o izobarický děj, ochlazení, tedy spolu s teplotou musí klesat objem. Nedochází mi ale, proč zrovna klesne o třetinu. Prostě to v tom nevidím... Je to snad tím, že po ochlazení na původní teplotu se látky uvedou i do původního objemu? Jak je to ale možné? Dovedu si to představit snad jen u nafukovacího balonku... Prosím o blbuvzdorné vysvětlení :) Děkuji za jakoukoliv pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Senad)

#2 25. 02. 2013 21:48

pietro
Reputace:   187 

Re: Kontrakce plynu

↑ Senad: Ahoj, stačilo by takto?

-jeden mol id. plynu má objem 22.4 litra pri norm.podm.
- na začiatku boli 3 móly = 3*22.4 litra a na konci len 2 móly=2*22.4 litra
- vplyvom reakcie - preskupením väzieb- došlo k akémusi "zahusteniu"

#3 25. 02. 2013 21:54

Senad
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Kontrakce plynu

Děkuji :) Takhle napsané to chápu.. jen mě tam hrozně mate ta poslední věta... Mate mě na tom to, že se z jedno stavu snížil objem... A to až po reakci.. Kdyby tam bylo napsané "Po reakci se objem:...." tak je to vpoho :)

Každopádně díky :)

Zápatí