Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám problém s tímto příkladem z termodynamiky:
"Po stechiometrické reakci kyslíku a vodíku v uzavřeném prostoru vznikla vodní pára a zůstala v plynném stavu. Žádné jiné látky přitom v prostoru nebyly přítomny. Po následném izobarickém ochlazení na původní teplotu směsi plynů se objem: (snížil o třetinu)"
Rovnici si zvládnu samozřejmě sestavit:
Dále mi došlo, že 2 moly vodíku reagují s jedním molem kyslíku za vzniku dvou molů vody. Tedy poměr reaktantů a produktů v molech je 3:2.
Jedná se o izobarický děj, ochlazení, tedy spolu s teplotou musí klesat objem. Nedochází mi ale, proč zrovna klesne o třetinu. Prostě to v tom nevidím... Je to snad tím, že po ochlazení na původní teplotu se látky uvedou i do původního objemu? Jak je to ale možné? Dovedu si to představit snad jen u nafukovacího balonku... Prosím o blbuvzdorné vysvětlení :) Děkuji za jakoukoliv pomoc.
Děkuji :) Takhle napsané to chápu.. jen mě tam hrozně mate ta poslední věta... Mate mě na tom to, že se z jedno stavu snížil objem... A to až po reakci.. Kdyby tam bylo napsané "Po reakci se objem:...." tak je to vpoho :)
Každopádně díky :)