Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nazdarek :) koukala jsem a jste tady vsuchni celkem chytri ;) a doufam proto v odpovedi na dane otazky :) byla bych vam velmi vdecna :) hlavne me zajima postup u danych prikladu :)
1. Odchylka tělesové úhlopříčky kvádru od roviny jeho podstavy je 45°. Určete vztah mezi jeho délkou, šířkou a výškou. (odpověď je c
=a
+b
, přitom a, b, c jsou délka, šířka a výška)
2. (už to tady na foru bylo ale spocitali jste to spatne :)) Výška pravidelného čtyřbokého jehlanu ABCDV je rovna délce jeho podstavných hran.Vypočtěte odchylku A) rovin dvou sousedních stěn. (odpověď asi 78°28')
B) protějších stěn (odpověď asi 53°8')
moc diky vsem :)
↑ ebabuli:
ad1) 
a tedy 
ad2)
Volme počátek souřadné soustavy do středu podstavy jehlanu. (a pro jednoduchost volme stranu rovnou 1)
a)Pak sousední boční stěny mají úsekové rovnice:

a pro úhel platí:

b) 

tady vsuchni celkem chytri
:-) já se nehlásím, jelikož nejsem chytrá, ale jen dobře nacvičena. Pár moderátorských poznámek k úpravě úvodního příspěvku tématu viz pravidla (zejména 2, 3). Pokud jsi našla téma, kde je chyba, je dobré napsat přímo v tématu, ať se opraví. Děkuji.
↑ Honzc:
Zdravím a děkuji (ale nekontrolovala jsem, doufám, že není třeba :-)
↑ jelena: jo to jo ale to tema uz bylo uzavrene :) http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=57165
↑ ebabuli:
:-) ne, jen označené za vyřešené. Také lze přidat odkaz do nového tématu, co jsi založila, že jsi našla:
(už to tady na foru bylo ale spocitali jste to spatne :))
a přidat svůj dobrý výpočet. Pokud ještě máš nejasno, tak, prosím, do samostatných témat. Děkuji.
↑ ebabuli:
Úseková rovnice roviny je:
kde
je hodnota, ve které rovina protíná osu 
Jednu rovinu tvořící stěnu čtyřstěnu ti ukáži:
V mém souřadném systému je jedna přímka roviny rovnoběžná s osou y a osu x protíná v dodě (1/2,0,0) a tedy 
Protože je rovnoběžná s osou y, tak osu y neprotíná a tedy
a proto 
Osu z pak rovina protíná v bodě (0,0,1) a tedy 
Druhá je obdobná, pouze je rovnoběžná s osou x.
Jinak pokud znáš 3 body
kde
(neležícími na jedné přímce), kterými rovina prochází pak její rovnici můžeš vypočítat z determinantu
Vyčíslení determinantu (aby to bylo úplně jasné)
Rovnice roviny dané třemi body.![kopírovat do textarea $x[y_{1}(z_{2}-z_{3})+y_{2}(z_{3}-z_{1})+y_{3}(z_{1}-z_{2})]+$](/mathtex/78/780a156f3f36f3eaada2737bde4236e0.gif)
![kopírovat do textarea $y[z_{1}(x_{2}-x_{3})+z_{2}(x_{3}-x_{1})+z_{3}(x_{1}-x_{2})]+$](/mathtex/1a/1a8642b1f66522084e3d16d006eaee78.gif)
![kopírovat do textarea $z[x_{1}(y_{2}-y_{3})+x_{2}(y_{3}-y_{1})+x_{3}(y_{1}-y_{2})]-$](/mathtex/72/7221bdef16c7e04394078118c603f039.gif)
![kopírovat do textarea $[x_{1}(y_{2}z_{3}-y_{3}z_{2})+x_{2}(y_{3}z_{1}-y_{1}z_{3})+x_{3}(y_{1}z_{2}-y_{2}z_{1})]=0$](/mathtex/e8/e816208dc860320fb9cbfd9c4d2e7bbb.gif)
↑ Honzc:
Jenom poznámku - je to velice hezké, ale jsme v sekci střední škola. A já už jsem dostal za uši i za to, že jsem tady použil něco tak abstraktního, jako je vektorový součin. Takže s těmi determinanty bych tady byl velmi opatrný :-)
Ahoj ↑ ebabuli:,
k tej odchýlke protiľahlých stien ihlana ABCDV, napríklad stien BCV a ADV. Označme si ako S1 stred úsečky BC a ako S2 stred úsečky AD. Hľadaná odchýlka protiľahlých stien BCV, ADV je vlastne veľkosťou uhla, ktorý zvierajú úsečky VS1, VS2. ˇˇLahko ho vypočítame z trojuholníka S1S2V napríklad použitím kosínusovej vety.
Najskôr si ale vyjadrime cez Pytagorovu vetu dĺžku bočnej hrany b, pričom vieme, že veľkosť telesovej výšky ihlana je a.
(
).
Ďalej si vypočítajme pomocou Pytagorovej vety 
(
).
Podľa kosínusovej vety platí:
,
čo dá po dosadení a úpravách

Ahoj ↑ ((:-)):,
presne s Tebou súhlasím; je určite jednoduchšie rozdeliť si rovnoramenný trojuholník na dva pravouhlé a počítať polovičný uhol, čo v tomto prípade bolo obzvlášť jednoduché...:)
Mala som na mysli aj túto možnosť, ale uviedla som aj tie medzihodnoty (b, v1), keďže som chcela zareagovať aj na prvú úlohu. Mne totiž vyšiel ten prvý uhol tupý (
), čo je doplnkový uhol do
voči výsledku, ktorý uvádza zadávateľka úlohy.
P.S.: Snáď nie je na škodu, že som uviedla spôsob riešenia, ku ktorému by sme sa boli museli uchýliť, keby zadanie nebolo také jednoduché...
A najkrajšie by bolo, keby zadávateľka uviedla ešte nejaké iné, tretie riešenie...:)
jste velmi chytri ;) matiku mate v krvi :) uz sem to dokazal propocitat potrebovala jsem radne nakopnout :) a mohla bych pozadat o radu i k odchylka rovin dvou sousedních stěn. (odpověď asi 78°28') hlavne mi dela problem ze ani nevim kde najit uhel, ktery mam vypocitat :-/
Ahoj ↑ ebabuli:,
najskôr k tomu, čo je odchýlka dvoch rovín. Podľa definície získaš odchýlku dvoch rovín
takto: Ľubovoľným bodom
priesečnice
týchto dvoch rovín vedieš rovinu
, ktorá je kolmá na zmienenú priesečnicu
. Rovina
pretne roviny
v priamkach 
. No a uhol priamok
je súčasne odchýlkou (uhlom) rovín
.
Znie to jednoducho, ale ako viesť tú pomocnú rovinu
? A ktorým bodom? A ako získame tie priesečnice
?
Našťastie, podľa istého kritéria je rovina kolmá na inú rovinu, ak je kolmá na niektorú priamku tej inej roviny. No a v jednoduchých príkladoch, ako bol práve vyriešený príklad, je voľba pomocnej roviny veľmi jednoduchá -
.
↑ ebabuli:
A teraz k prípadu A) - odchýlka susedných stien.
Budem počítať odvhýlku rovín ABV, BCV.
Ich priesečnica je priamka BV.
Čo bude tým ľubovoľným bodom priesečnice, ktorým vedieme pomocnú rovinu
? (V predošlom prípade B) to bolo jasné - priesečnicu sme nemali znázornenú, mali sme iba jej jediný bod V, ale to nám stačilo...)
V tomto prípade to však tiež nebude ťažké. Z bodu A veďme kolmicu na BV, jej pätu označme P. Podobne spustime kolmicu z bodu C na BV - dostaneme ten istý bod P. Takže rovina vedená ľubovoľne zvoleným bodom priesečnice kolmona obe roviny bude rovina APC.
Priesečnice s danými rovinami sú priamky AP, PC. Treba zistiť ich uhol.
Pomôžeme si trojuholníkom APC. Je rovnoramenný, so základňou AC,
.
Označme
.
Vypočítajme dĺžku
z rovnoramenného trojuholníka ABV; napríklad tak, že dvojakým spôsobom vyjadríme obsah trojuholníka ABV:
, pričom
už máme vyjadrené pomocou
.

Po jednoduchých úpravách dostaneme
.
A teraz môžeme použiť napríklad kosínusovú vetu na trojuholník ACP:
,
a odtiaľ vypočítaš
...