Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potreboval by som pomoct s matlabom.
Mam system linearnych rovnic,
w0+w1x1+w2x1+...wnx1=q1
...
w0+w1xn+w2xn+...wnxn=qn
Priklad v maticovom tvare:
1101|q1
1001|q2
1010|-q3
1110|-q4
A ja potrebujem vypocitat koeficienty q1, q2, q3, q4...
Pozdavala sa mi tato - http://www.mathworks.com/help/symbolic/ … ordan.html - metoda, ale zrejme je len v matlabe R2012
.
Tak som skusil http://www.mathworks.com/help/matlab/ref/linsolve.html ale dostavam divne cisla. Dostal som len vektor ( 3 cisla), cize neviem ako to pouzit.
Konkretne som to pouzil tak, ze X=linsolve(A,b)
Pricom A bola matica:
1101
1001
1010
1110
a b bol vektor:
1
1
-1
-1
S Matlabem jsem temer nikdy nepracoval, ale co se tyce toho prikladu, moc nevim, co potrebujes spocitat - mate resit tu rovnici a hledat x1, x2 atd v zavislosti na koeficientech? Nebo mate zjistovat, pri jakych koeficientech to ma kolik reseni? Nepoznam s toho presne jake je zadani. Pises, ze mate spocitat koeficienty, ale ja nevim z ceho.
Mam napriklad takuto sustavu rovnic
nejde o mocniny x, ale o roylisenie jednotlivych x.
A mam takuto pravdivostnu tabulku
-nevedel som ako v TeXu zarovnat cisla do stlpcov...
Pricom plati, ze ak y=0 tak q ma znamienko -, ak y=1 tak q ma znamienko +
Dostavam teda sustavu zapisanu maticovo
A toto ja potrebujem riesit. Normalne to riesim gaussovou eliminacnou metodou, ale neviem ako to pre n rovnic riesit v matlabe. Potrebujem dostat hodnoty
a potom vyslednu rovnicu, napriklad
dostavam
Matlab bohuzel nemam, trochu jsem zkousel ho nejak sehnat, ale nedari se a ztratil bych tim asi dost casu, tak se omlouvam, ale neporadim, leda nekdo jiny :-)