Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 12. 2008 11:33

Ivana
Reputace:   32 

Odčítání komplexních čísel v absolutní hodnotě

Prosím o kontrolu příkladu, se zaměřením na znaménka. A pokud je to dobře , kam se podělo to "i"
http://forum.matweb.cz/upload/583-IMG_0003.jpg

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#2 20. 12. 2008 12:33 — Editoval O.o (20. 12. 2008 12:54)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Odčítání komplexních čísel v absolutní hodnotě

↑ Ivana:

Ahoj .),

koukám, že jsi se zabrala do komplexních čísel .).

Abych řekl pravdu, tak ti asi moc neporadím, ale jestli si správně pamatuji, tak platilo něco jako:

$z=a+bi \nl |z|=\sqrt{a^2+b^2}$

Což mi nějak nesedí an tvé rozepsání absolutních hodnot. Nevím, jestli to tu paltí, ale já bych zo asi spíš zkoušel nějak takto:

$  |z_1+iz_2|=\sqrt{z_{1}^{2}+z_{2}^{2}} \nl z_1=|-6+7i|=\sqrt{(-6)^2+7^2}=\sqrt{85} \nl z_2=|6-3i|=\sqrt{6^2+(-3)^2}=\sqrt{45} \nl  |z_1+iz_2|=\sqrt{(\sqrt{85})^{2}+(\sqrt{45})^{2}}=...  $

Jinak jak máš dole rozepsánu červeně tu odmocninu, nepřehodila jsi tam ty znaménka nějak mockrát (kdyby se to tedy dalo řešit, tak jak píšeš)?

$  \sqrt{(-6)^2+(7i)^2}=\sqrt{36-49}  $

Nebo ne?

Já do komplexních čísel nevidím, použil jsem jen to co jsme se učili my, což není moc .)

EDIT:
Ničeho si nevšímej, špatně jsem se podíval na zadání .)

Nešlo by to přepsat na něco takového:

$  |z_1+iz_2|=|\sqrt{85}-i\sqrt{45}|=|\sqrt{85}+i^{3} \sqrt{45}|=|\sqrt{85}+i\sqrt{i^{4}45}|=|\sqrt{85}+i\sqrt{45}|  $

?

#3 20. 12. 2008 12:42 — Editoval lukaszh (20. 12. 2008 12:54)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Ivana:
Absolútnu hodnotu komplexného čísla počítaš tak isto ako dĺžku vektora. Keď máš vektor $(a,b)$, tak jeho dĺžku počítaš $\sqrt{a^2+b^2}$. Komplexné číslo je v podstate vektor. Jedna os je os reálnych čísel a druhá je komplexných čísel. Na reálnej osi vyjadrujeme čísla ako ich poznáme podľa jednotkového vektora len ho nepíšeme. Napríklad číslo 4 je 4.1 alebo číslo e je e.1 Na osi komplexných čísel je jednotkový vektor i. Nazýva sa imaginárna jednotka a píše sa za číslom preto, aby sa odlíšili komplexné čísla od ostatných. Podobne aj reálne vektory (a.1, b.1) a ich dĺžka je stále $\sqrt{a^2+b^2}$ a nie $\sqrt{a^2\cdot1+b^2\cdot1} $. To síce na reálnych číslach platí, len som chcel povedať, že tá imaginárna jednotka sa vynecháva, teda absolútna hodnota komplexného čísla a+bi je
$\sqrt{a^2+b^2}$
Ešte si môžeš pozrieť riešenie tretieho príkladu na absolútnu hodnotu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=34492#p34492

↑ O.o:
Netreba príliš experimentovať. Ide o komplexné číslo ako iné, len trocha inak zapísané. Tvoje prvé riešenie je správne. Všimni si, že $|a+b\text{i}|=|-a+b\text{i}|=|a-b\text{i}|=|-a-b\text{i}|$. Je to ako dĺžka vektora. Tá sa smerom orientácie v rovine nemení.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#4 20. 12. 2008 12:55

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ lukaszh:

Ahoj :),

já jsem se na to koukal zpětně a nějak jsem dospěl k možnosti, že jsem to neřešil úplně špatně, jen bych přidal znaménko před k té odmocnině, která se stejně umocní na druhou a vyjde to nastejno .)

Ale děkuji ti moc.

PS: Ale přepsat by se to tam takto dalo, nebo ne? .)

#5 20. 12. 2008 12:58

lukaszh

↑ O.o:
Iste, že to nebolo zlé, len si dokázal, že to je to isté.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#6 20. 12. 2008 13:34

Ivana

↑ lukaszh:↑ O.o:
Děkuji vám oběma za odpovědi . posílám ještě jeden a ten už je určitě dobře. :-)

http://forum.matweb.cz/upload/827-IMG_0004.jpg

#7 20. 12. 2008 13:58 — Editoval Olin (20. 12. 2008 13:59)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Poněkud se mi tam nezdá výskyt jak i, tak j. Je pravda, že v elektrotechnice se právě používá místo i j, ale pak by se to teda nemělo míchat. Nebo se snad jedná o kvaternion? :-)

$\left | |1 - 9\mathrm{i}| - \mathrm{i}|-5-3\mathrm{i}| \right | = \left | \sqrt{82} - \mathrm{i}\sqrt{34} \right | = \sqrt{116}$

Vypadla ti tam na konci odmocnina a přestože docházíš k správnému výsledku, postup bych rozhodně neoznačil za správný.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#8 20. 12. 2008 13:59

lukaszh

↑ Ivana:
Ešte by som poopravil :-) Chýba ti tam imaginárna jednotka a posledný zápis je nesprávny:
$|\sqrt{82}+\text{i}\sqrt{34}|=\sqrt{\sqrt{82}^2+\sqrt{34}^2}=\sqrt{116}$

John Michel

#9 20. 12. 2008 16:34

Ivana

↑ Olin:To "j" a nebo "i" píši, aby se to nepletlo, stejně jako v elektrotechnice a to že píši jednou to a nebo ono je proto, že jsem lajdák a mastím to podle chuti :-(.. Budiž, polepším se .:-).. (možná)

Zápatí