Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ještě jednou,
mám pak problém s posledním příkladem. Jde o výpočet lichoběžníka:
Zkoušela jsem kvůli výpočtu výšky různě rozházet trojúhelníky, ale vždy jsem dospěla k obecnému trojúhelníku, kde vím jen dva údaje, což mi k výpočtu nestačí. Můžete mě někdo nakopnout, kudy na to?
Uprav si lichobeznik tak, ze zo zakladne o dlzke 8cm spustis vysky... Tak vytvoris stvoruholnik s dlzkou 8cm stran oproti sebe a vysku dopocitas cez pytagorovu vetu, z pravouhleho 3uholnika.
Plati tu este jedno. Dlzka strednej priecky lichobeznika tj. usecky spojujuce stredy oboch protilahlych stran (roznobeznych) je polovicou suctu dlzok oboch zakladni lichobeznika.
↑ kacka18:
Dobrý den,
zkuste tento postup (viz. obrázek):
Tři neznámé, potřebujeme tři rovnice:
1) 
2) 
3) 
Takze. Rozdel si lichobeznik na dva pravouhle trojuholniky.
1. a=16-x ; b= v1 ; c= 14
2. a=x ; b=v2 ; c=18
--------------------------------
v1=v2
Uz len pythagorova veta. Vznikne sustava dvoch rovnic s dvomi neznamymi. To uz vyriesis.
Zdravím v tématu,
k doporučení kolegů ↑ Takjo:, ↑ mukel: přidám ještě - také se hodí využit posunutí a posunout např. úhlopříčku BD tak, aby bod D se posunul do bodu C a bod B se posunul do bodu B1 - vznikne trojúhelník AB1C, ve kterém známe délky všech stran. Použitím kosinové věty lze najít jeden z úhlu (B1AC) a velikost výšky.