Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 02. 2013 13:35 — Editoval SlowlyShoot (26. 02. 2013 15:30)

SlowlyShoot
Zelenáč
Škola: Mendelu
Pozice: Student
Reputace:   

Vektory

Zdravím mohl by jste mě prosím někdo poradit jak tohle vypočítat
Poloha prvního letadla v čase t=0 je [x1, 0, z1], vektor jeho rychlosti je [Vx1,0,0]. Poloha druhého letadla [x2,0,z2], vektor rychlosti [-Vx2,0,0]. Určete čas t=?, kdy jsou letadla k sobě nejblíže a nejmenší vzdálenost d=?

Zkoušel jsem to přes vzoreček v=s/t  .. ale vůbec netuším jak by šli do tohoto vzorečku dosadit vektory .. :(

Díky všem

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 02. 2013 13:38

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Vektory

↑ SlowlyShoot:Takto to tu nechodi. Kazdemu problemu treba zalozit osobitnu temu a napisat, pokial si sa pri rieseni dostal a s cim mas problemy. To, ze si sam pozries aspon zakladne pojmy (ako napriklad kolmost vektorov) je samozrejmost.

#3 27. 02. 2013 23:50 — Editoval jelena (01. 03. 2013 09:31)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ SlowlyShoot:

Zdravím,

pokud jsi použil doporučení kolegy ↑ vlado_bb: a v tom smyslu sbírku úloh editoval na jednu úlohu, potom je dobré doplnit o tom příspěvek.

Pokud ještě aktuální - úlohu lze přeformulovat, že dráhy letadel budou tvořit dvě přímky a hledáme průsečík těchto přímek v čase t (edit - vzdálenost [i]bodů na přímkách v čase t, která má být minimální[/i]). Přímky jsou zadány bodem a směrovým vektorem, tedy lze sestavit parametrické rovnice takových přímek.

Zadání by vyžadovala pořádnější zápis, spíš odhaduji, co by to asi mohlo být 

[-Vx2,0,0]

něco takového $-v_{x_2}$? Stačí tak na úvod? Děkuji.

EDIT: "bodů na přímkách", viz příspěvek kolegy user. Děkuji.

#4 01. 03. 2013 00:19

user
Reputace:   24 

Ahoj,
v zadání se ptají, kdy jsou letadla nejblíže. Co platí pro vzdálenost 2 bodů v prostoru?

Vzdálenost letadel bude tedy funkce času, jak zjistíš její extrém?

↑ jelena:
Formulace vzdálenost přímek v čase není úplně šťastná, protože nás zajímá vzdálenost bodů. Po přímkách se budou letadla pohybovat.

#5 01. 03. 2013 09:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ user:

děkuji, máš pravdu - je to odfláknutá odpověď - původně jsem jen chtěla označit téma za vyřešené, jelikož obsahovalo sbírku úloh - viz kolega ↑ vlado_bb: (a označila). Ovšem pak jsem si všimla, že autor tématu 1. příspěvek editoval a začal rozebírat jen jednu úlohu. Tak jsem odznačila a připsala "odpověď".

Přidám, že vzdálenost bodů na přímkách. Jinak je to typově stejná úloha, co jsme rozebírali jednoho pátku, jen v prostoru, ovšem jen zdánlivě :-) Ve skutečnosti je v rovině xOz (i ještě víc se to dá zjednodušit - ale už nechám autorovi tématu).

Zdravím.

Zápatí