Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
řeším následující slovní úlohy. První jsem asi vyřešil, ale pišu jí sem abych si ověřil správnost postupu.
1. Chceme využít 450m pletiva na oplocení dvou sousedících obdélníkových pozemků o stejném plošném obsahu (na straně, kde sousedí, povede jen jedno oplocení. Jak stanovit jejich rozměry, aby součet plošných obsahů pozemků byl co největší?
Řešení:
Pletivo na oplocení jednoho pozemku 

Z rovnice pro výpočet obsahu
vytvořím funkci

Najdu maximum pro 

A výsledek:

2. Pořadatel koncertu může prodat 20 000 lístků při ceně 100,- Kč za lístek. Předpokládá se, že při každém zvýšení ceny lístku o 10,- Kč, prodá pořadatel o 200 lístků méně. Jak má pořadatel stanovit cenu lístku tak, aby získal maximílní příjem?
Tady jde zřejmě o úlohu s elasticitou poptávky. Problém, ale je, že jsem nikdy nic podobného nepočítal, pokud byste mě mohli nasměrovat na příklady podobného rázu (google jsem použil a nenašel jsem nic co by odpovídalo) nebo nastínit řešení, byl bych moc vděčný :)
Ahoj ↑ polonium:,
oprav si zápis: o=4a+3b; o/2=2a+1,5b
↑ polonium:
2.
- kolikrát zvýšil cenu o 10 Kč
příjem
dále stejně jako u 1. Jen upozorňuju, že nemusíš derivovat, ale můžeš využít vlastnosti kvadr. fce.
edit: a zde nějaké příklady
↑ Arabela:
Ono je to vlastně jedno :) Tím, že jsem ten vzorec napsal pouze pro obvod jednoho pozemku jsem si akorát řešení o jeden krok, ale to b vychází pořád stejně :)
Protože:
↑ zdenek1:
Děkuju, teď to vypadá vlastně dost jednoduše. Btw tou vlastností kvadratické funkce jsi měl asi namysli nalezení x-ové souřadnice vrcholku paraboly, že.
Nakonec tu mám na závěr ještě jednu úlohu.
Hustým lesem vede přímá cesta. Jižně od cesty ve vzdálenosti 3 km se nachází hájovna. U cesty 5 km východně od bodu, který je nejblíže hájovně, se nachází restaurace. Hajný do restaurace rád chodí. Lesem může jít rychlostí 2 km/h a po cestě rychlostí 4 km/h. Určete minimální dobu, za kterou se hajný může dostat pěšky z hájovny do restaurace i místo, kde by měl z lesa vyjít na cestu.
Napadlo mě, že situace mohla vypadat následovně:
↑ polonium:
k příspěvku #5 Ano
obrázek spíše takto
rozhodně nebude cesta na tvé úsečce
. To by bylo nejrychlejší jít po ní a nemusel bys nic počítat.
Ale tuším, že s tím trojúhelníkem jsem měl pravdu, jen to c nebude mířit přímo do restaurace, ale na nějakém úseku té cesty.
Takže řekněme, že cestu lesem zjistím následovně:
Takže derivace mi zdělila, že minimum naleznu v x=5, takže po dosazení do rovnice mi vyšlo c=3. Z celého mi tedy vyšlo, že hajný by měl jít 3 km lesem a pak po cestě.
↑ polonium:
podle mně bys měl derovovat