Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám následující příklad:
Pokud tomu správně rozumím, na a) aplikuji vzoreček
a pro úlohu b) je třeba tento postup provést dvakrát a sečíst, tedy:
+
Moje otázka zní, je tento postup správně? A jak se k tomuhle vzorečku vůbec došlo, jak bych si ho mohl odvodit, kdybych ho neznal. Díky.
Zdravím, musíš zvolit vhodnou gaussovu plochu, v tomto případě válec pak tok touto plochou je
, kde Q je náboj, který daná plocha obklopuje. Vektor elektrické intenzity je kolmý na osu válce a tedy tok v podstavách tebou zvolené plochy je nulový ( vyplývá to z cos 90° = 0).
intenzita na povrchu plochy je konstantní, takže jí můžeš dát před integrál
Plocha válce je také:
, r je vzdálenost od osy a
výška, když dosadíš do integrálu
.
V případě a) dáš za r = 4cm, v b)vzorce jsou správné, jen r=8cm
samozřejmě že na tom záleží, zkusím to takhle: uvnitř válce by obklopovala gaussova plocha jen určitou část náboje
kde
r je vzdálenost od středu a R je poloměr nabitého válce a intenzita
pro
paltí to co jsem napsal předtím, a intenzita bude dále klesat. Tys uvažoval tak, že by plocha "obalovala" nabitý válec celý 1 cm od jeho povrchu, a kdybys dosadil do vztahu, tak by ti vyšla ale intenzita větší než je intenzita na povrchu, což nelze.
Takže se to vztahuje k ose válc
"Nezáleží tedy na vzdálenosti bodu od povrchu válce, ale jeho osy?"
"samozřejmě že na tom záleží"
Omlouvám se, že zasahuji do tématu, ale není mi jasné, jak se v odvození od ↑ woral: promítne poloměr válce? Myslela jsem, že výsledná intenzita v případě a) bude
, kde R je poloměr válce a r je vzdálenost od osy válce, nebo ne?