Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám následující problém... mám napsat program v pascalu simulujici srazky castic v nadobe( idealizovane na tuhe koule)... jde mi ale o vzorec, ktery urci jak se budou castice od sebe odrazet. V programu budou mit castice prirazeny vektor rychlosti... to znamena, ze budu muset pro kazdou slozku rychlosti najit novou slozku po srazce... castice navic budou mit nenulovou velikost.
Moje otazka je... da se x-ova a y-ova slozka rychlosti vypocitat jejim dosazenim do rovnic pro zachovani rychlosti a hybnosti?
dosazenim do rovnic pro zachovani rychlosti
Asi myslíš zákon zachování energie :-).
Pozor na to, že ty složky se nezachovávají nezávisle. Neplatí zákon zachování energie zvlášť pro x-ovou složku a y-ovou složku.
KennyMcCormick napsal(a):
Asi myslíš zákon zachování energie :-).
Jo, myslim. Diky za opravu
KennyMcCormick napsal(a):
Pozor na to, že ty složky se nezachovávají nezávisle. Neplatí zákon zachování energie zvlášť pro x-ovou složku a y-ovou složku.
Jak se to tedy da resit? Potrebuju proste obecne vyjadrit x-ovou a y-ovou slozku rychlosti po srazce . Jak ji ale vypocitat? Myslel jsem, ze staci vychazet ze zakonu zachovani.
Ano, to jsi myslel správně. (EDIT: Ne, to nestačí.) Pro jistotu:

První dolní index je označení částice (1.částice / 2.částice), druhý index značí před srážkou/po srážce.
Nebo, kdybych to zapsal s velikostmi složek:

Je to jasný?
EDIT: Překlep.
↑ KennyMcCormick:
No moc ne...víš jistě, že ty indexy u vzorce u hybnosti máš správně? Podle nich by na pravý straně stál součet hybností druhý částice před a po srážce.... neměly by tam spíš být hybnosti částic jedna a dva po srážce?
A k tomu druhýmu zápisu vzorců...
znamená co? Je to zápis do složek v tom smyslu, že celou rovnici mám brát jako dvě rovnice s tím, že nejdřív dosadím prvky vlevo v závorce a do druhé rovnice dosadím prvky vpravo v závorce? Nebo je to snad skalární součin?
Díky
No moc ne...víš jistě, že ty indexy u vzorce u hybnosti máš správně? Podle nich by na pravý straně stál součet hybností druhý částice před a po srážce.... neměly by tam spíš být hybnosti částic jedna a dva po srážce?
Máš pravdu, to je překlep. Sorry.
A k tomu druhýmu zápisu vzorců... znamená co? Je to zápis do složek v tom smyslu, že celou rovnici mám brát jako dvě rovnice s tím, že nejdřív dosadím prvky vlevo v závorce a do druhé rovnice dosadím prvky vpravo v závorce?
Přesně tak. (EDIT: Tohle beru zpět.)
A k tomu druhýmu zápisu vzorců... znamená co? Je to zápis do složek v tom smyslu, že celou rovnici mám brát jako dvě rovnice s tím, že nejdřív dosadím prvky vlevo v závorce a do druhé rovnice dosadím prvky vpravo v závorce?
No jo, u energie to byla velikost vektoru. (Druhá mocnina není aditivní zobrazení, takže ty složky nemůžeš od sebe oddělit rovnou.) Podle ZZE se zachovává součet energie obou částic:
Když dosadíš složky a umocníš, dostaneš:
(správně)
Což není nezbytně totéž, jako kdybys napsal:
(neplatí obecně)
a
(neplatí obecně)
EDIT:
U zákona zachování hybnosti ten zápis znamenal vektor, neznamenalo to, že to můžeš roztrhnout do dvou rovnic.
↑ KennyMcCormick:
Tak v tom případě nemám dostatečnej počet rovnic, abych zjistil, jak budou vypadat rychlosti ve směrech x a y částic po srážce, ne?
Nedošlo mi, že ty částice jsou kruhy, ne body. Jak se budou srážet, tak se můžou ještě navzájem roztáčet (když se srazí necentrálně).
Bude se ještě zachovávat moment hybnosti:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon … u_hybnosti
A kinetická energie každé částice bude mít jinou podobu (bude zvětšená o rotační energii).