Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, zadání je následující:
Funkce f je zadaná na intervalu <-3,3> grafem na obrázku. Úkolem je nakreslit graf její derivace f´ a napsat rovnici tečny a normály ke grafu této funkce v bodech x=-2 a x=1.
Uvítal bych postup, jak na to. Pokud to chápu správně, mám zjistit, jakou funkci představuje graf a tu poté zderivovat. A to mi právě není jasné. Vidím tam část grafu |x-1|, ale jak k tomu připojit ten zbytek?
Díky za případné rady.

↑ johnik55:
To jsou jen takové úvahy, co vidím, třeba to k něčemu bude, třeba ne
1) na intervalu -3;0 je to lichá kladná mocninná funkce funkce procházející bodem -1;0
2) průsečík s osou y = 1
proto by to mohla být funkce 
3) dále je tam tečna v bodě -2;-1 a prochází na ose x bodem -1,5;0 tudíž můžeme určit směrnici této tečny.
Kam mířím? derivace funkce v daném bodě je směrnice tečny, takže by mohlo jít určit k
4) n by třeba mohlo jít určit z toho, že funkce končí v bodě -3;-4
↑ johnik55:
....proto by to mohla být funkce
....
To nemohla, protože inflexní bod je [-1;0] a ne [-1;1]. Takže je to
. Funkce je lichá, takže n je liché, prochází bodem [0,1], takže k=1. Je to tedy funkce
. Je to jen náčrtek, takže bych situaci nekomplikoval a řekl bych rovnou
. Tečnu v bodě [-2;-1] získáme derivací (x+1)^3 v bodě -2 (směrnice) a dosazením bodu [-2;-1] ("zbytek"). Normála prochází opět bodem [-2;-1] a je kolmá k tečně.
Zdravím,
diskutujeme s kolegou obdobnou úlohu a nám vychází parabola
(přidáno) - na úseku -3 až -1 (pokud mám uvažovat i bod [-3, -4]. Co u vás? Děkuji.