Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřebovala bych zkontrolovat (popřípadě poradit) jak zjistit, zda je formule tautologie pomocí ekvivalence: 
Pokud tomu dobře rozumím, je potřeba si konjunkci a disjunkci převést na ekvivalenci:

Z toho pak vyplývá:

To se rovná jedné, to znamená, že to tautologie je.
Děkuji moc.
Ahoj ↑ Ilhvm:,
možno som neporozumela celkom tomu, čo píšeš (napríklad spomínaš ekvivalencie a používaš symboliku implikácií), hmm...
Ale niečo mi zmysel dáva.
Tak predovšetkým, naozaj ide o ekvivalenciu, čo možno ľahko overiť pomocou tabuliek pravdivostných hodnôt.
Zdá sa však, že to máš overiť inak - pomocou ekvivalencií. Podľa mňa ide o použitie pravidiel Booleovej algebry (sú tam podobné pravidlá, ako v číselnej algebre, ale aj niektoré ďalšie, napr. "absorpčný zákon" a i.).
Podfľa mňa by to mohlo vyzerať takto:![kopírovat do textarea $[(y'\wedge x)\vee (x'\vee y) ]\Leftrightarrow [(y'\wedge x \vee x')\vee y]\Leftrightarrow [y'\vee y]\Leftrightarrow 1$](/mathtex/a4/a47180d134293a98c6093ba5f35d8453.gif)
↑ Arabela:
Jejda já jsem kozule :)) Tak tak, mám to za úkol a tabulka je za poloviční počet bodů, tak bych ráda měla plný počet když už, tak děkuju moc! :)