Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý de, synek dneska došel ze školy chodí do osmé třídy s příkladem že kdo to vypočítá má jedničku seděli jsme nad tím 2 hodiny a nic :( tak řekl že se zapta zitra ve skole... ale me to presto zajima: priklad zni: na tetine klavesnici je 20 pismen. protoze je klavesnice rozbita, polovina klaves obcas vynechava.ktere slovo ma nejvetsi sanci ze bude napsano dobre, tedy bez vynechani pisemene? slova jsou: KOLA, JO, BUK, SENO, KALHOTY
PS: myslim ze by to melo byt slovo jo ale pak u te otazky mely dodatek od pani ucitelky a to jakou sanci to slovo ma... nad tim jsem sedel strasne dlouho a nic :(
Zdravím ↑ petr1976:,
áno, logika hovorí, že čím má slovo menej písmen, tým väčšia je šanca, že za daných podmienok bude napísané dobre. Takže by to malo byť slovo JO.
Čo sa týka písmena J, s pravdepodobnosťou 1/2 bude patriť k tým "haprujúcim" a s pravdepodobnosťou 1/4 sa vytlačí napriek tomu dobre. To isté platí pre písmeno O.
Celkove je tá pravdepodobnosť 1/16.
↑ Arabela: ano, dekuju probral jsem to se synem a je to dobre :) presne tak jim to vysvetlili ve skole ... ovsem dali jim novy priklad ktery msui mit povinne vsichni :/ je to podobne a mam vysledek vim ho ale trsku me zarazila pani ucitelcina otazka ... prikald zni: mame balicek 32 karet je kazda jina jsou dobre zamichane ale nevideli jsme je v jakem jsou poradi. napiseme si na papir jaka je pravdepodobnost ze červeny kral bude pred zelenou sedmou. pak balicek sejmeme znova a napiseme zase jaka je pravdepodobnost ze zeleny kral bude pred cervenou sedmou. potom balicek sejememe zase a napiseme jaka je sance ze kulove eso bude pred zelenym esem.
TO BY BYLO JASNE VZDYCKY 50% NE?
ale je tu hacek dodatek opet od pani ucitelky: pro zapis pravdepodobnosti jsme pouzivali zlomky a do odpovedi zapiste tri hodnoty pravdepodobnosti jednoduse ze srovnate a sectete nejmensi a nejvetsi z nich. kolik to vyjde?
TAK TOHLE MI NASADILO BROUKA DO HLAVY ://// A MĚLO BY TO VYJIT ZEPREJ NORMALNI CISLO NE ZLOMEK ANI DESETINE :(((
↑ ((:-)): tak to neva ale este jednuc.... pro zapis pravdepodobnosti jsem pouzili zlomky tzn. podle mna 1/2 a potom jsme vsecky tri zlomky porovnali a secetli nejvyssi a nejnizsi hodnotu tomu taky nerozumim.. :( je tu nekdo kdo by si s tim vedel rady? :))
↑ petr1976:
čo sa týka tých kariet, sú možné dva výklady požiadavky CK je pred ZS (a pod. ).
Ak ide iba o to, aby CK prišiel na radu pri postupnom odoberaní kariet z kôpky skôr, ako ZS, pravdepodobnosť by bola 1/2 ( 50 percent). Ak ale mali na mysli, že CK je BEZPROSTREDNE pred ZS, táto pravdepodobnosť je 31!/32! = 1/32 ...
↑ Arabela: ano to me nenapadlo ale jak by jsme potom napsali, tu otazku?
DO ODPOVEDI NAPISTE SOUCET NEJMENSI A NEJVETSI PRAVDEPODOBNOSTI Z TEHLE TRI... to je trosku problem ale dekuju za odpovedi :)
↑ petr1976:
ako píše Dana - pri prvom výklade je súčet najmenšej a najväčšej 1, pri druhom 2/32=1/16 ...
↑ Arabela: to by znamenalo ze vysledek bude 1? no zkusiome a uvidime kazdopadne dam vedet az budeme mit vysledky.. :)) jo a jeste prosim vas uvadel jsem jiz vyse o te klavesnici mame tak dodatek:
DO ODPOVEDI POUZIJ SOUCET PRVNI A TRETI CISLICE ZA DESETINOU CARKOU NEBO ROZDIL JMENOVATEL - ČITATEL POKUD POUŽÍVÁŠ ZLOMKY.... todle nechapu jak to zapsat ale je to vesmes to stejne :((