Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 03. 2013 15:33 — Editoval DarkMan1 (03. 03. 2013 16:03)

DarkMan1
Zelenáč
Místo: Brno
Škola: VUT Brno, FSI
Reputace:   
Web

Statistika v Excelu ...

Vážení přátelé,
sedím nad zajímavým problémem v excelu ... mám dva druhy výsledků vynesených do grafu ... jednu metodu (deformační) považuji za 100% správnou a druhou (fiktivní teplotu) považuji za takovou, kterou se k té deformační blížím - tedy je u ní nějaká "chyba" ... jak určím v excelu tuto chybu respektive tu odchylku? Napadají mě příšerné věci jak problém vyřešit ... ale nejsem si s nimi jist a rád bych, aby mi poradil někdo, kdo se v tom vyzná.

Můj nápad: Od 100% daných výsledků odečtu ty rozdílené - získám tak vlastně rozdíl hodnot v každém bodě tloušťky stěny. Tyto rozdíly poté sečtu - získám celkový rozdíl. Mno a vynásobím 100 - tím získám %tuální rozdíl. Šlo by to tak? A označit to poté za chybu...

Přikládám obrázek grafu (je získán z naměřených dat
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/21206_srovnani_metod.jpg

#2 03. 03. 2013 16:46

DarkMan1
Zelenáč
Místo: Brno
Škola: VUT Brno, FSI
Reputace:   
Web

Re: Statistika v Excelu ...

↑ Creatives:
Mám data, která jsem vynesl do grafu (pro danou souřadnici tloušťky stěny je vypočteno příslušné napětí v kPa). Pod pojmem odchylka chápu prostě rozdíl od skutečného přesného řešení, které je reprezentováno tzv. deformační metodou.
A to by měla být vlastně i chyba ne?
Já jsem v tomto opravdu zmaten ...

#3 03. 03. 2013 16:50

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: Statistika v Excelu ...

Smazal jsem můj příspěvek, poněvadž už jsem nedočetl celý tvůj příspěvek a na dotaz je tam zodpovězeno. Teď musím jít sry :D

Zápatí