Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 03. 2013 15:33 — Editoval DarkMan1 (03. 03. 2013 16:03)

DarkMan1
Zelenáč
Místo: Brno
Škola: VUT Brno, FSI
Reputace:   
Web

Statistika v Excelu ...

Vážení přátelé,
sedím nad zajímavým problémem v excelu ... mám dva druhy výsledků vynesených do grafu ... jednu metodu (deformační) považuji za 100% správnou a druhou (fiktivní teplotu) považuji za takovou, kterou se k té deformační blížím - tedy je u ní nějaká "chyba" ... jak určím v excelu tuto chybu respektive tu odchylku? Napadají mě příšerné věci jak problém vyřešit ... ale nejsem si s nimi jist a rád bych, aby mi poradil někdo, kdo se v tom vyzná.

Můj nápad: Od 100% daných výsledků odečtu ty rozdílené - získám tak vlastně rozdíl hodnot v každém bodě tloušťky stěny. Tyto rozdíly poté sečtu - získám celkový rozdíl. Mno a vynásobím 100 - tím získám %tuální rozdíl. Šlo by to tak? A označit to poté za chybu...

Přikládám obrázek grafu (je získán z naměřených dat
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/21206_srovnani_metod.jpg

#2 03. 03. 2013 16:46

DarkMan1
Zelenáč
Místo: Brno
Škola: VUT Brno, FSI
Reputace:   
Web

Re: Statistika v Excelu ...

↑ Creatives:
Mám data, která jsem vynesl do grafu (pro danou souřadnici tloušťky stěny je vypočteno příslušné napětí v kPa). Pod pojmem odchylka chápu prostě rozdíl od skutečného přesného řešení, které je reprezentováno tzv. deformační metodou.
A to by měla být vlastně i chyba ne?
Já jsem v tomto opravdu zmaten ...

#3 03. 03. 2013 16:50

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: Statistika v Excelu ...

Smazal jsem můj příspěvek, poněvadž už jsem nedočetl celý tvůj příspěvek a na dotaz je tam zodpovězeno. Teď musím jít sry :D

Zápatí