Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, moc prosím.. potřeboval bych pomoct a vysvětlit postup u těchto úloh, pokud možno kdyby to šlo vyvětlit "jako pro blbce"
1. Kolik existuje čtyřciferných čísel větších než 6000 vytvořených z číslic 1,2,4,7,8,9, ve kterých se číslice
a) neopakují (180)
b) mohou opakovat (648)
2. Kolik existuje pěticiferných čísel, ve kterých se cifry neopakují. (27 216)
3. Zmenšíme-li počet prvků o 4, klesne počet variací druhé třídy z těchto prvků o 76. Kolik je prvků? (12)
Ahoj ↑ teflondon:,
kolegyňa Dana Ti už dala návod k tretiemu príkladu a súčasne pripomenula, že každý príklad na fóre treba zadávať samostatne...
Inak, vo všetkých prípadoch ide o variácie, ale uvažovať sa dá aj bez vzorcov, tzv. "okienkovou" metódou...
V 1.príklade:
Nakreslíš si vedľa seba štyri okienka (to sú "pozície" štyroch číslic v štvormiestnych číslach) a pod každé si napíšeš počet možností. Jednotlivé možnosti spolu násobíš podľa kombinatorického pravidla súčinu.
a) Číslo môže začínať iba jednou z číslic 7,8,9 (má byť väčšie ako 6000),
teda pod prvým okienkom máme 3. Pod druhým bude 5 (mohla by tam byť ktorákoľvek z daných šiestich číslic, ale jedna už bola použitá na prvom mieste, takže tá už byť nemôže, keďže číslice sa neopakujú). Pod tretím okienkom bude 4 a pod štvrtým 3,
celkove 3.5.4.3=180.
↑ teflondon:
Príklad 3: Dosadiť do vzorca pre variácie ...
Príklad 2:
Na prvé miesto možno dať niektorú z 9 číslic 1 až 9
na druhé miesto tiež niektorú z 9 číslic - odrátať treba už použitú prvú číslicu (nemajú sa opakovať), ale prirátať treba 0, ktorá sa na prvé miesto použiť nedala
na tretie zostáva výber z 8 číslic, na štvrté zo 7 číslic a na piate zo 6 číslic
Celkový počet je teda taký, ako som uviedla.
↑ teflondon:
v predchádzajúcom príspevku som rozpísala 1a), a teraz analogicky
1b).
Štyri okienka; pod prvým 3 (čísla môžu začínať len číslicami 7,8,9, čo sú tri možnosti), pod druhým okienkom 6 (ktorákoľvek zo zadaných číslic, keďže sa môžu opakovať), analogicky aj pod tretím aj pod štvrtým okienkom.
Celkove 3.6.6.6=648.
Príklad č.2 analogicky. Tentoraz môžeme použiť všetkých 10 číslic (0,1,...,9), s tým obmedzením, že na prvom mieste nemôže byť nula (to by už nebolo päťmiestne číslo).
Takže: päť okienok vedľa seba; pod prvým 9 (ktorákoľvek číslica okrem nuly), pod druhým opäť 9 možností (ubudla číslica použitá na prvom mieste, ale pribudla nula), a ďalej sa to už stále o jednu možnosť zmenšuje.
Celkove 9.9.8.7.6=27216.
tak tu 1 a 2 jsem si to hned napsal na papír ,ten postup a už tomu fakt rozumím, vždycky si na první pozici vyberu tolik čísel kolik jich je z toho výběru větších než to, co mam zadane a zbytek dosazuju podle toho zda se nema opakovat, vzdycky krat o jedno mensi..nebo krat to stejne, kdyz se ma opakovat..
tak dekuju vam, tohle mi hodne pomohlo! :)
a jeste jeste ten treti priklad ,kdyz to dosadim do vzorce pro variace ,tak mi vyjde nejaká blbina..jak to má vypadat ?
↑ teflondon:
A aká blbina Ti vyšla?
Stačí dosadiť a vhodne rozpísať faktoriály ...
↑ teflondon:
stačí poznať vzorec pre počet variácií bez opakovania k-tej triedy z n prvkov.
Tento vzorec sa udáva v dvoch rôznych tvaroch. Jeden z nich (ktorý možno priamo odvodiť "okienkovou" metódou), vyzerá takto:![kopírovat do textarea $V_{k}(n) = n.(n-1).(n-2). ... . [n-(k-1)]=n.(n-1). ... . (n-k+1) $](/mathtex/32/324191ce110b8f65e0594caae8c1c995.gif)
Treba si uvedomiť, že počet tých činiteľov je k. Používa sa ľahko: začneš n, násobíš o jedna menším, potom o jedna menším, atď., až kým tých činiteľov nie je k.
Napríklad:

Platí aj všeobecne:

↑ teflondon:
Iná možnosť je použiť vzorec najčastejšie udávaný v tabuľkách:
.
Tento vzorec sa ľahko získa zo vzorca, ktorý som uviedla (toho s tými tromi bodkami), vhodným rozšírením "zlomku" (výraz sa čímsi vynásobí aj vydelí).
Príklady: