Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Uploaded with ImageShack.us
Ahoj, měl sem dopočétat q, a1 a a9.
Ale znám jen a4 a a6.
Co s tím mám udělat, abych ten příklad vyřešil správně?A kde sem udělal chybu? Děkuji.
↑ jelena:
http://imageshack.us/photo/my-images/541/13304997.jpg/
napadají mě tyto dvě možnosti, záleží zda ke koncio dělit 1/4 anebo 4/1.
Děkuji
↑ Fredy.00:
pokud dodržuješ původní zadání:
,
potom jsi rovnici přehodil již při sestavení vzorce
(ještě si zopakuj abecedu, co je později s nebo r? Ve vzorci používáš
, ale podle písmen to tak nevypadá).
Ale to je teď detail, protože potřebujeme mít jistotu v řešení rovnic.
Tedy jedna rovnice k řešení: a)
a dořešit do konce.
Druhá rovnice k řešení b)
a také dořešit do konce (jelikož až sem jsi došel dobře). Děkuji.
↑ jelena:
U tzoho snad nejde o pořadí v abecedě, ale o to, abych stále dodržoval písmena u členů tak, jak jsem si je určil.
Takže tvrdíš že 1=4 * q na druhou je dobře?
Hele, jetě k těm písmenům. Určil jsem si, že a4 = s & a6 = r. Takže má být q na mínus druhou?
A u té rovnice nevím, v čem je problém... výše jsem zkusil obě varianty, tak mi jen řekni, která je dobře, protože obě špatně být nemohou.
Hele, jetě k těm písmenům. Určil jsem si, že a4 = s & a6 = r. Takže má být q na mínus druhou?
ano, tak by potom mělo být, ale je to zbytečné - když můžeme jen jinak označit členy posloupnosti a máme ve vzorci
. proto podle abecedy:

A u té rovnice nevím, v čem je problém... výše jsem zkusil obě varianty, tak mi jen řekni, která je dobře, protože obě špatně být nemohou.
a obě dobře také ne :-) Máš se na to dívat tak - pokud jsem rozuměla, tak se připravuješ pro technickou profesi. V práci používáš nářadí - připravíš si ho předem a používáš standardně (např. šroubovák - rukojetí nikdy nešroubuješ - tak?). Stejně v matematickém postupu - pro geometrické posloupnosti budeš potřebovat používat mocniny a řešit rovnice. A budeš to dělat standardně. Tedy osamostatňovat neznámou, ať je rovnice psáná tak:
nebo tak
.
Osamostatňuj, prosím, neznámou. Děkuji.
↑ Fredy.00:
ano, abychom osamostatnili
v rovnici
, nebo
v rovnici
, tak musíme obě strany podělit 4, jak navrhuješ. Můžeš ještě dořešit
a to buď odmocněním (potom nezapomenout, že kořenů bude 2 a ve výsledku +/-), nebo převodem na součinový tvar:

a tak kořen nemůžeš ztratit.
-----------------------------
Ještě si projdi celou úlohu, měl jsi přehození písmen, tak si to celé dej, prosím, do pořádku. Děkuji.
↑ Fredy.00:
:-) za co jsi můj favorit - soustavně dbáš na můj rozvoj - nalevo vzdálenost měst v ČR, napravo požární signalizace Panasonic (ovšem nevím, zda i ostatní kolegové budou mít zájem se tak obšírně rozvíjet - dbej více na úpravu, prosím).
Výpočet je v pořádku. Pokud máš 2 různá q, potom máš i 2 odlišné posloupnosti. První výpočet
,
provedeš jen pro
. Potom stejný výpočet jen pro
.
Případně se dá vykoukat, že výsledky se budou lišit jen znaménkem u lichých členů), ale pořádně si zapiš všechno, abys uvědomil že různá q znamená i různé posloupnosti.
+/- q = 2
Spíš píšeme q=+/- 2. A ještě pořád úplně na úvod papíru máš přehozena písmena s, r (ve vzorci máš však dobře).
↑ jelena:
Je mi líto že tě tak trápím, ale čas je můj nepřítel.
Aha, takže b už stačilo jen dopočítat a9,a příklad by byl hotový? a1 a a9 by byly dvakrát dvě varianty.
A musel bych pak nějak rozhodovat, která varianta platí, anebo by stačilo tam jen ty dvě varianty uvést? :-)
↑ Fredy.00:
netrápíš :-) S časem je třeba vycházet zadobře.
A musel bych pak nějak rozhodovat, která varianta platí, anebo by stačilo tam jen ty dvě varianty uvést? :-)
jen uvést obě varianty a to tak:
q=2, potom a_1=..., a_9=...
q=-2, potom a_1=..., a_9=....
Výpočet musí navazovat na q. Je všechno jasné? Neb jdu vycházet zadobře s časem :-)