Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím Vás pomohli by jste mi se správným zápisem a výpočtem absolutní chyby při měření odporu?
Znám napětí [V] a proud [mA]. Z toho si vyjádřím odpor [ohm] a také
.
Takže pro příklad:
U1 = 1V; I1 = 0,161mA; -> R = 6,2ohm ....delta R = -1ohm
U2 = 2V; I2 = 0,200mA; -> R = 5,0ohm ....delta R = 0,2ohm
U3 = 3V; I3 = 0,235mA; -> R = 4,3ohm ....delta R = 0,9ohm
Nyní provedu aritmetický průměr odporu -> 
Dle vzorce
si spočítám jednotlivé odchylky od průměru. ↑
Všechny odchylky od průměru (delta R) nyní sečtu bez ohledu na znaménko. -> 1 + 0,2 + 0,9 = 2,1
Výsledek tedy zapíšu: 
Relativní chyba potom:
. Relativní chyba je tedy 40,4%.
Mohli by jste mi prosím Vás říct, zda-li je to správně, případně jak to udělat se zaokrouhlením?
Děkuji moc předem.

↑ ektomorf:
zdraVím...
Máš to správně do bodu, kdy sečteš všechny odchylky. Výsledek
pak musíš vydělit počtem hodnot (ve Tvém případě
) - vyjde ti
- a to je konečná odchylka.
Relativní chybu spočteš se správnou hodnotou a vyjde ti cca
- to už je ucházející, protože kdyby ta chyba byla tvých
, tak by to bylo celkem špatné měření.
Ad.: třeba v této prezentaci to máš hezky popsané (cca od 9. snímku).

↑ ektomorf:
No tak při
se zaokrouhlovat moc nemusí.
Jinak je vše v pořádku.

↑ ektomorf:
Nevidím důvod proč by se to teď mělo zaokrouhlit. Možná se mýlím, ale já osobně bych to nechal tak.
↑ ektomorf:
Bude to trochu jinak, řekl bych. Jestli počítáš odpor jako:
a proud je skutečně v miliAmpérech, odpory budou:

Průměr odporu:
Odchylky měření:

EDIT: Tato část výpočtu je špatně, proto ji skrývám.

↑ KennyMcCormick: ↑ ektomorf:
Pokud mohu ještě reagovat...
Omlouvám se za přehlédnutí chybných výpočtů odporů, kontroloval jsem jen správnost výpočtu odchylek.
↑ ektomorf:
Pokud by ten proud teda měl bý takový, jaký opravdu uvádíš, tak výsledky ↑ KennyMcCormick: jsou bezchybné.
Nejsem si úplně jistý , jestli ty konečné 4 kroky od KennyMcCormick jsou správné (
Kdybychom vzali do úvahy, že měříš na omezený počet platných číslic, vypadal by výsledek takhle:
Napětí máme s přesností na 1 platnou číslici, proto by i odpor měl mít stejnou přesnost, tzn. průměr zaokrouhlíme na:
Průměrnou odchylku zaokrouhlíme na stejný počet desetinných míst jako průměr, čili:
Výsledek:
A relativní chyba:
)
dle mého by měl zaokrouhlovat na jedno platné číslo podle chyby měření a následně použít stejné zaokrouhlení na samotný výsledek (a ne naopak) za těchto okolností by velmi často vycházelo, že je výsledek bez chyby měření (což už je na první pohled špatně), ale nejsem v tom nijak extra zběhlý, proto neberte můj názor za správný, spíše jako dotaz lajka
dle mého by to mělo vypadat asi takto:
Hledal jsem na Google a podle různých návodů si myslím, že máš pravdu. Dokonce i chyba měření by se měla počítat jako standardní odchylka (EDIT: Chybu měření spočítám jako standardní chybu, je tak lepší). Zradila mě knížka Přehled středoškolské fyziky. Dík, že sis toho všiml.
Nejsem si jistý, jestli původní tazatel měřil napětí, nebo proud. Pokud měřil napětí a tedy výsledky jeho měření jsou na jednu platnou číslici, vypadal by správný výpočet takhle:
Chyba měření bude
.
Průměr zaokrouhlíme na stejný počet platných desetinných míst jako má odchylka:
Výsledek tím pádem bude:
A relativní chyba
.