Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 03. 2013 23:00 — Editoval reimu (03. 03. 2013 23:02)

reimu
Pozice: student
Reputace:   

Goniometrická rovnice

Zdravím.

Rád bych se zeptal proč následující goniometrická rovnice nejde řešit jedním konkrétním způsobem. Zadání: $\textstyle\cos\frac x 2 = \sin x$, kde $x \in \mathbb{R}$.

Rovnici jsem vyřešil a řešení mám ověřené, ale zajímalo by mě následující: Proč nejde řešit tak, že bych místo levé strany dosadil $\textstyle\sin\left(\frac\pi 2 - \frac x 2\right)$ (podle identity $\textstyle\cos\theta=\sin\left(\frac\pi 2 - \theta\right)$)?

Buď opomínám nějaký důležitý fakt, nebo dělám chybu v následujícím kroku, o kterémžto předpokládám, že jest $\textstyle\sin\left(\frac\pi 2 - \frac x 2\right) = \sin x \Leftrightarrow \frac\pi 2 - \frac x 2 = x + 2k\pi$, kde $k \in \mathbb{Z}$. Z předchozí rovnice ale vyplývá, že množinou řešení původní rovnice jsou kořeny této lineární rovnice s parametrem, což pravdou není.

Předem děkuji za pomoc při objasnění.

• (téma jako vyřešené označil(a) reimu)

#2 03. 03. 2013 23:05 — Editoval BakyX (03. 03. 2013 23:10)

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Re: Goniometrická rovnice

↑ reimu:

Ahoj. Problém je tu:

$\textstyle\sin\left(\frac\pi 2 - \frac x 2\right) = \sin x \Leftrightarrow \frac\pi 2 - \frac x 2 = x + 2k\pi$

Táto implikácia neplatí. Platí toto:

$\sin x = \sin y \Leftrightarrow (x+y=(2k+1) \pi \vee x-y= 2l \pi)$, kde $k, l \in \mathhb{Z}$.

Dokázať sa to dá napríklad z identity

$\sin x - \sin y = 2 \cos \(\frac{x+y}{2}\) \sin\(\frac{x-y}{2}\)$

alebo sa to nahliadne geometricky a posunie o násobok $2\pi$

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#3 03. 03. 2013 23:27 — Editoval ((:-)) (04. 03. 2013 14:32)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ reimu:

Zadávateľ z mojej odpovede nemá nič, tak ju teda mažem ...

#4 04. 03. 2013 13:57

reimu
Reputace:   

↑ BakyX: Děkuji, problém je tedy v tom, že ta identita se v tomto případě nemůže použít.

↑ ((:-)): Doporučuji přečíst si celý text ještě jednou, nicméně též děkuji alespoň za snahu přispět.

#5 04. 03. 2013 14:32

reimu
Reputace:   

↑ ((:-)): Ovšem, doporučoval jsem přečíst si moji výpověď z toho důvodu, abyste pochopila, nač se ptám. Rovnici jsem vyřešil obstojným způsobem, ale ptal jsem se, proč nejde řešit jedním konkrétním postupem, jež jsme nastínil ve druhém odstavci svého původního příspěvku.

Nehněvejte se, prosím, neboť jsem nesmírně rád, že se mi snaží pomoci někdo, kdo této problematice rozumí (přinejmenším lépe než já). Školství stojí za starou bačkoru, učitelé jsou neochotní, mnohdy učí matematiku jako podružný předmět a s vícero problémy si neví rady, tudíž jsou vaše postřehy nedocenitelné. Děkuji.

#6 04. 03. 2013 14:32

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ reimu:

V poriadku - už som sa zariadila.

Zápatí