Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně vzdálenosti od limity
. V jakém intervalu ji dosazovat? A jak správně dokazovat, že je posloupnost konvergentní (vím, že musí mít limitu, ale dál)?
Co se týče
, u spousty příkladů je: "Zvolme si
." Znamená to tedy, že si můžu zvolit jakékoli číslo, pro které platí
, tedy cokoli od 1 do nekonečna?
Moc děkuji za radu :).
Zdravím,
je to vlastně velmi jednoduché, ale je třeba to nejdříve dobře pochopit a pak si na to zvyknout.
Definice konvergence posloupnosti
s limitou
:
,
což přeloženo do běžné řeči znamená, že posloupnost má limitu L, když pro libovolně malé, kladné epsilon dokážeme najít člen posloupnosti takový, že všechny následující členy posloupnosti se liší od čísla L o méně než toto epsilon. Tedy ještě jednodušeji: pokud volbou n dokážeme udělat rozdíl
libovolně malý.
Co se týče dokazování konvergence/divergence - je to šité na tu definici, udělám příklad. Např. dokážu, že posloupnost
konverguje k nule pro libovolné
:
Nechť je dáno nějaké
. Nyní podle definice potřebuji dokázat existenci
, takového, že platí zbytek té podmínky. Po chvíli koukání zjistím, že by mělo stačit, když zvolím
. Pro menší a menší epsilon se n0 bude samozřejmě zvětšovat, což odpovídá intuitivní představě. Nic mi nebrání zvolit větší n0, ale mě jde teď jen o jeho existenci jako čísla menšího než nekonečno. Ověřím, že takové n0 vyhovuje:
, což jsem chtěl. Epsilon jsem na začátku zvolil libovolně, takže to celé platí pro všechna kladná epsilon. Tím je to hotové.
Co se týče té volby toho epsilon, dokážu si to představit v nějakém důkazu, kdy se už využívá nějaké konvergentní posloupnosti, ale bez nějakého většího kontextu nemůžu moc poradit, proč se to volí tímto způsobem.
↑ Raptor:
Moja predstava:
Limita je o tom, že sa hodnoty postupnosti blížia k nejakému číslu.
Čím je väčšie n, tým bližšie k limite je člen postupnosti patriaci k tomu n.
To znamená, že keď som pri tom čísle (limite) ľubovoľne blízko, vždy sa nájde také poradové číslo člena postupnosti, že tento člen je k tomuto číslu (limite) ešte bližšie - a s ním aj všetky ďalšie členy postupnosti.
A je jedno, ako veľmi blízko toho čísla (limity) som, akú veľkú blízkosť k potenciálnej limite si zvolím.
"Blízko" limity sa charakterizuje voľbou veľmi malého epsilonu - ľubovoľne malého epsilonu - a limita je "ozajstná" vtedy, keď aj pri veľmi malom epsilon (veľkej blízkosti k limite) sa v postupnosti nájde n také, že členy s týmto n a väčším budú k limite ešte bližšie než toto epsilon (ich vzdialenosť od limity bude od zvoleného epsilon menšia)...
↑ Raptor:Nie, urcite nemozes dosadzovat iba jednu hodnotu epsilon, pretoze vyrok v definicii limity musi byt splneny pre VSETKY epsilon. Asi bude najlepsie, ked si podrobne prejdes niekolko skutocne jednoduchych limit, napriklad
a podobne.