Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o nakopnutí, jedná se o příklad:
2) Pravděpodobnost úspěšné maturity v řádném termínu tj. v květnovém termínu je 09. Na podzim je pravděpodobnost 0,8 a třetí termín tj. za rok je 0,7. Určete pravděpodobnost, že
a) student odmaturuje na podzim,
b) student odmaturuje nejhůře na třetí termín.
VH: P(A) = 0,08, P(B) = 0,994
Mně vychází výsledky
a) 0,1 x 0,8 x 0,3 = 0,024
b) 0,1 x 0,2 x 0,7 = 0,014; opačný jev: 1 - 0,014 = 0,986
Neví někdo proč..Děkuji.

↑ Cesnek: Neviem teda, aký bol tvoj postup, ale minimálne to prvé by som riešila pomocou podmienenej pravdepodobnosti, teda
.
Pravdepodobnosť, že zmaturuje na jeseň, sa dá popísať ekvivalentne takto: nezmaturuje v máji (pravdepodobnosť toho je 0,1) a zároveň zmaturuje na jeseň (0,8). Pravdepodobnosti násobíme, keďže udalosti sú nezávislé.
(nad druhou časťou sa ešte zamyslím)
↑ Blackflower:
Tak za a) to vychází tak, že se jednoduše znásobí 0,1 x 0,8 a vyjde 0,08.
A nad tou další se také zamyslím.

↑ Cesnek: Áno, dokonca netreba ani použiť ten vzorec, ak sa mi dobre zdá...
↑ Blackflower:
To poslední je také jednoduché, znásobí se 0,1 x 0,2 x 0,3 . Díky za radu, napadlo mě to právě, když jsi napsala.

↑ Cesnek: Myslím, že mám už aj to druhé.
Tiež som chcela odpočítavať od jednotky, ale to nakoniec nie je potrebné.
Pravdepodobnosť, že študent zmaturuje aspoň na tretí termín, je rovná súčtu pravdepodobností pre každý termín (ale pozor na druhý a tretí, tam je už nejaká podmienená pravdepodobnosť).
1. termín - 0.9
2. termín - 0.8, ale nastáva iba vtedy, ak študent na prvom termíne zlyhal, čiže to ešte musíme prenásobiť 0.1
3. termín - 0.7, treba prenásobiť ešte číslami 0.2 a 0.1 z podobného dôvodu ako o riadok vyššie
Keď sčítame tieto čísla, podľa wolframu mi vychádza presne to, čo si sem dal ako výsledok.

↑ Cesnek: tak toto mi nenapadlo :D
↑ Blackflower:
Děkuju za pomoc. A věděla bys prosím ještě tohleto:
Pravděpodobnost, že absolvent udělá autoškolu je 0,6 na první pokus, na druhý pokus 0,8
a na třetí 0,9. Určete pravděpodobnost, že
a) uspěje až na třetí pokus,
b) bude úspěšný maximálně na podruhé.
VH: P(A) = 0,072, P(B) = 0,92
Nevím, jak přijít na to b). Za a) už mám :-)

↑ Cesnek: To je ten istý princíp ako v mojom riešení tej druhej časti predchádzajúceho:
1. pokus - 0,6
2. pokus - 0,8*0,4 (násobíme to 0,4 preto, lebo aby išiel na druhý pokus, prvý nemôže urobiť)
Tieto pravdepodobnosti sčítame (nastane jeden alebo druhý jav, sú disjunktné) a dostaneme vytúžený výsledok. :)

↑ Cesnek: rado sa stalo, aj nabudúce :)