Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Mohl by mi prosím někdo zkontrolovat následující formalizaci? Spíš předpokládám, že bude špatně. Předem děkuji.
1) Pokud byl Platón v Egyptě a viděl pyramidy, pak jestliže se o ně sám blíže zajímal nebo ho někdo na ně upozornil a objasnil mu jejich stavbu, pak na něho mohly učinit velký dojem.
p:= Platon byl v Egyptě, q:= viděl pyramidy, r:= sám se blíže o ně zajímal, s:= někdo na ně upozornil, t:= objasnil mu jejich stavbu, u:= mohly učinit velký dojem
(p ∧ q) → ((r ∨ ( s ∧ t) → u)))
2) A mohl by mi někdo nastínit řešení tohoto tvrzení? Znám klasické řešení podle pravdivostních tabulek, ale tohle mě zaskočilo.
Jsou dány dvě množiny čísel: X = {1; 2; 3, Y = 2; 3; 4}. V každém z následujících případů rozhodněte, pro která čísla c z množiny {0; 1; 2; 3; 4; 5} je dané tvrzení pravdivé.
a) c je v X nebo c je v Y .
b) Jestliže c je v X, pak c je v Y .
c) c je v X právě tehdy, když c je v Y .
Ahoj ↑ Sirrek:,
1) by som urobila tak, ako Ty.
V 2) by som si napísala príslušné výrokové formuly a vyhodnotila ich pre jednotlivé hodnoty c z hľadiska pravdivosti.
a)

c=0 0 0 0 nevyhovuje
c=1 1 0 1 vyhovuje
c=2 1 1 1 vyhovuje
c=3 1 1 1 vyhovuje
c=4 0 1 1 vyhovuje
c=5 0 0 0 nevyhovuje
Vyhovujú teda čísla 1, 2, 3, 4.
Obdobne tie ďalšie prípady, iba výrokové formuly sa zamenia.
b)

c=0 0 0 1 vyhovuje
c=1 1 0 0 nevyhovuje
..................................................................................
jasné?
Stránky: 1