Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mě někdo trošku popostrčit, jak zjistit, na kterém intervalu konverguje stejnoměrně fční řada
? Vím, že se dá použít Weierstrassovo kritérium, kde
, ale nějak nemůžu přijít na to
:-/
↑ Rumburak: No obávam se, že to bude asi ten problém, přes kterej se nedostanu.
Má platit
(1)
pro každé
a
(
je hledaný interval stejnoměrné konvergence) ,
(2)
.
Další nápověda:
↑ Elune:
Zkusil bych to trochu názorněji, protože tady je základem dobrá představa. Vezměme posloupnost funkcí 

Tato posloupnost konverguje bodově k funkci f(x) = 0 na celé reálné ose, protože když vezmu libovolné x_0, pak posloupnost
fukčních hodnot funkcí f_n v tomto bodě jako číselná řada konverguje k nule.
Tato posloupnost ovšem konverguje k funkci f(x) = 0 také stejnoměrně. To proto, že ať si zvolím libovolné (jakkoli malé) epsilon větší než nula a sestrojím kolem f(x) = 0 epsilonový pás, pak v posloupnosti "dříve či později" vždycky najdu funkci f_n(x), jejíž graf leží celý v tomto pásu a totéž platí pro všechny funkce s vyšším indexem.
Posloupnost funkcí

konverguje bodově k funkci f(x) = sgn x. Pro každé x_1< 0 konverguje číselná řada funkčních hodnot k mínus jedničce, pro x_2> 0 k jedničce, pro x_3=0 k nule.
Tato konvergence však v tomto případě není stejnoměrná, protože stačí zvolit jakýkoliv pás užší než jedna, tj. například epsilon = 1/10, a jistým n počínaje už část všech dalších grafů leží mimo tento pás. V tomto případě tím "jistým n" je dokonce hned to první - mimo pás leží část všech grafů, protože všechny musejí projít bodem [0;0], který je mimo tento pás.
Takže teď to chce jediné: podobně si zkusit načrtnout sin^n x, podobně nad tím obrázkem zauvažovat, a pak tu úvahu zformulovat matematicky ve stylu předchozích příspěvků.
↑ martisek:
1) x^2/n určitě nekonverguje stejnoměrně na celém R
2) zrovna bod [0,0] v tom "pásu" leží
↑ martisek: tak kreslení funkcí mi pomohlo a od pohledu jsem zvládla interval
ze šesti možností, ale bez nich nevim, nevim, nějak v tom počítání stejnoměrný konvergence fčních řad plavu, posloupnosti se zvládnout daly, ale tohle si nedokážu představit. Nikdy nevim, co by bylo vhodný jako
ani když si tu funkci nakreslim.
↑ martisek:
Rozhodně nekonverguje stejnoměrně na celém R.
↑ user:
No jo, jenomže to je zase otázka definice. Jestliže řeknu, že něco neplatí na celém R, musím najít nějaká reálná čísla, pro která to neplatí. Pokud při definicích začnu takto limitovat, tak pak není pravda ani to, že pro všechna reálná x je
/. Vždyť přece 
To je podstata stejnoměrné konvergence. Pokud by šlo o lokálně stejnoměrnou, tak bude odpověď jiná.
Stejnoměrná konvergence je pojem který je důsledně spojen s množinou na které ho vyšetřuji. Samozřejmě je to otázka definice, ale stejnoměrné konvergence je definována takto:
Tento výrok jsem ve svém minulém příspěvku tou limitou vyvrátil pro
, A=R f=0.
Druhý výrok znamená
. Ten nemohu nijak vyvrátit, leda kdybych si předefinoval symbol "
" na "
", což by znamenalo
.
↑ user: Myslíš, že bys mi mohl na nějakym příkladu popsat krok po kroku, jak stejnoměrnou konvergenci nejlíp vyšetřit u nějaký složitější řady, než jsou tyhle, jak bys to udělal, jak bys uvažoval? Třeba u
? (Já vim, jsem otravná, ale zdá se mi, že profesoři jsou moc chytrý na to, aby to dokázali vysvětlit nějak polopatě, tak musim shánět a vyptávat se, kde se dá.)
↑ Elune:
Obávám se, že tady to nikdo nijak extra nevysvětlí, natož polopatě. Když se po té diskusi rozhlídneš, tak i tady jsou ti stejní "moc chytří profesoři", co to vysvětlit nedovedou. A dokonce se obávám, že jim o vysvětlování ani nijak zvlášť nejde.
↑ Elune:
Ještě doplním jak uvažuji, při řešení já.
1. Je splněná nutná? 
Není splněno nekonverguje.
2. Zkusím Weierstrasse
Naleznu majorantu - konverguje
Jinak nevím.
3. Podívám se jestli nelze aplikovat další kritérium
lze a funguje - konverguje
Jinak nevím.
4. Zkusím ukázat divergenci z negace Bolzano-Cauchyho kritéria.
Pokud žádný bod nerozhodne, tak neumím rozhodnout
↑ Elune:
Myslel jsem (a v tomto smyslu jsem i napověděl v ↑ Rumburak:) na jinou majorantu :
Je-li například
, potom pro libovolné
je
,
takže k funkčním řadám
(1)
, 
na intervalu
je konvergentní majorantou geometrická řada
s kvocientem
.
Tím je podle W. kriteria dokázána stejnoměrná konvergence řad (1) na intervalu
.
Na základě průběhu funkce sinus jistě nebude těžké nalézt další takové intervaly.
Závěr:
Každá z řad (1) konverguje stejnoměrně na každém takovém uzavřeném intervalu, v němž neleží žádný lichý násobek čísla
.
PS. Nenapadlo by mě, že okolo takovéto jednoduché úlohy vyvstane tolik humbuku :-) .
Stránky: 1