Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 12. 2008 22:23 — Editoval Esunes (24. 12. 2008 22:23)

Esunes
Zelenáč
Reputace:   

faktorizacia polynomu nad konecnym telesom

Dobry den,
Snazim sa nastudovat algoritmy na faktorizaciu polynomu a potrebujem vysvetlit niektore pojmy ktore mi nie su celkom zrejme.
Studujem z tejto bakalarskej prace: http://fox.ucw.cz/papers/factoring/factor.pdf
Nie je mi celkom zrejme co presne znamena teleso v algebre a co vyjadruje jeho charakteristika. Samozrejme nasiel som o tom vela pouciek, ale nie som zrovna matematik, preto by mi viac pomohlo strucne vysvetlenie v ludskej reci.
Pretoze napriklad: Skusal som bezstvorcovu faktorizaciu roznasobeneho polynomu (x-3)*(x-3)*(x-4)=0 pouzitim algoritmu bezstvorcovej faktorizacie pre telesa charakteristiky 0 (zo strany 9) a dospel som k spravnemu vysledku (x-3)*(x-4)=0. Skusal som aj algoritmus bezstvorcovej faktorizacie pre konecne telesa (strana 10) a opat som dospel k tomu istemu vysledku, samozrejme postup bol zlozitejsi, pretoze tento algoritmus je dlhsi o jednu rekurziu. Preto by som vas chcel poprosit ci by ste mi vysvetlili rozdiel medzi telesami charakteristiky 0 a konecnymi telesami.
Dakujem za pomoc

Zápatí