Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2008 14:35

milhaus123
Zelenáč
Reputace:   

Teorie grafů

Teorie grafů
Ve výpočetním clusteru je zapojeno 2m+1 počítačů, každý je propojen kabelem s alespoň m dalšími počítači. Ukažte, že celá síť je jistě souvislá. Platí tvrzení i pro cluster s 2m+2 počítači? Své rozhodnutí dokažte

#2 25. 11. 2008 20:40

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Teorie grafů

Premyslejme takto: Necht mame 2m+1 pocitacu a kazdy je spojen s alespon 'm' dalsimi. Co kdyby takova sit nebyla souvisla? No to by urcite existovaly dva pocitace, mezi kterymi nevede zadna cesta. To znamena, ze kazdy z techto dvou pocitacu je v jine komponente souvislosti. Kazdy z tech dvou je ale propojen s 'm' dalsimi pocitaci, tady v kazde teto komponente musi byt aspon m+1 pocitacu. Takova sit by ale potom musela mit aspon 2m+2 pocitacu. To znamena, ze pro 2m+1 to takto udelat nejde. Kazde dva pocitace lezi v nejake komponente souvislosti, tedy mezi nimi existuje cesta, tedy je sit souvisla.

Priklad nesouvisle site s 2m+2 pocitaci pro m=2

o------o
  \     /
   \  /
    o

o
   /  \
  /     \
o------o

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 16. 12. 2008 18:11 — Editoval kristýna (17. 12. 2008 15:03)

kristýna
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj, sice máme něco podobného teprve před sebou, ale chtěla bych se zeptat zda toho chápu dobře a když tak mi to někdo trošičku více přiblížil už nyní. Předem děkuji za každou odpověď :-)

Pokud máme 2m+1 , kde m=2 (nebo jiném počtu hran), potom může být graf jedině souvislý, protože pokud máme 5 vrcholů a každý tento vrchol 2 hrany neuděláme graf nesouvislý.
I kdyby byl jiný počet hran, nikdy nedostaneme graf nesouvislý . . jedině kdyby m=0, potom počet vrcholů bude 1, graf je tedy jaký?

př:souvislého grafu, m=2 - 5 vrcholů
       o--o
     /       \
    o        o
     \       /
       \   /
         o

============================================
Pokud máme 2m+2, kde m=2(nebo jiný pořet hran), potom může být graf souvislý i nesouvislý?
A jak je to pokud je opět m=0.

př.nesouvislého grafu se dvěmi komponentami souvislosti tzn. to co tu měl Lishaak
     o
o--/-\--o
\/     \/
/\     /\   
o--\-/--o
     o
př: souvislého grafu
    o--o--o
    |        |
    o--o--o

No a kdybych se měla vrátit k příkladu, jak matematicky dokázat, že graf 2m+1 je jistě souvislý? a že to pro 2m+2 neplatí, protože lze vytvořit i grad nesouvislý.

#4 21. 12. 2008 16:27

kristýna
Zelenáč
Reputace:   

Opravdu tu není nikdo, kdo by mi pomohl nebo jen napsal zda jsem to pochopila dobře? :-(

#5 21. 12. 2008 17:01

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ kristýna:Pochopila jsi to dobře. Důkaz souvislosti grafu pro 2m+1 napsal Lishaak.
Pro 2m+2 stačí říct, že pokud budou počítače uspořádány do dvou úplných grafů na m+1 vrcholech, graf souvislý nebude.

Tvrzení platí i pro m=0. V prvním případě máme graf o 1 vrcholu, ten je souvislý (má 1 komponentu).
Ve druhém případě mohou nastat opět dvě možnosti -- souvislý graf:

o--o

i nesouvislý:

o  o

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#6 26. 12. 2008 11:25

kristýna
Zelenáč
Reputace:   

Moc děkuj za odpověď. Chtěla bych se zeptat na poslední věc. Máme-li 2m+1 a m = 3, potom budeme mít 7 vrcholů a tady už jde vytvořit graf nesouvislý, bude mít dvě komponenty, které budou souvislé, to by znamenalo tzn. že celá síť nemůže být jistě souvislá, mám pravdu?

o--o
     \ /
      o

o--o
    |   |
    o--o

#7 26. 12. 2008 12:24

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

↑ kristýna:
Tomuto uplne nerozumim. Tebou nakreslena sit neodpovida zadani, protoze pises m=3, ale kazdy vrchol je spojen jenom se dvema dalsimi, podle zadani ma byt spojen s alespon 'm' dalsimi (v tomto pripade tedy s alespon tremi dalsimi). Jelikoz ta sit neni podle zadani prikladu, neni me jasne, na co se vlastne ptas nebo co chces demonstrovat.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#8 26. 12. 2008 12:30

kristýna
Zelenáč
Reputace:   

Aha, uz jsem doma :-D moc dekuji za trpelivost,jsem nejak prehlidla ze musi mit kazdy vrchol tri hrany kdyz m=3. Nyni mi je uz vse jasne. Dekuji ;-)

Zápatí