Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych pomoci s touto slovní úlohou. Bohužel nemám celé znění, jen zápis:
2 válce vedle sebe propojené uzavíratelnou trubicí v 1/3 výšky

spočítala jsem 

spočítala jsem 
Kolik vody nateče do válce s menším objemem, když první válec bude celý naplněný vodou?

↑ Olínečka:
Chtělo by to přesné zadání. Co určitě bude platit, že po otevření kohoutů se hladina v obou sudech ustálí ve stejné výšce. Do zbytku bych se pustil až bude přesné zadání.
první válec průměr d1
druhý válec průměr d2=d1/2
výška válců je stejná
h1 = 1 m
h2 = 1 m
objem prvního válce V1 = 600 l = 0,6 m3
Vypočítala jsem:
r1 = 0,43 m
d1 = 0,86 m
d2 = 0,43 m
V2 = 150 l = 0,15 m3
Válce jsou propojené v 1/3 výšky. Kolik vody nateče do válce s menším objemem, když první válec bude celý naplněný vodou?

↑ Olínečka:
Ze zadání plyne, že poloměr menšího je poloviční k většímu, takže obsah dna je čtvrtinový.
Z toho plyne, že když ve vetším ubude x cm, tak v menším přibude 4x cm.
Přetékání se ukončí, když 

zbytek už by jsi mohla zvládnout sama

A nemělo by se do toho ještě nějak započítat, že ty nádoby jsou propojené v 1/3 výšky?
Tento údaj by měl na úlohu vliv jen kdyby odteklo tolik vody, že by hladina klesla k té 1/3 výšky sudu. Pak by tam přetekly 2/3 velkého sudu, ale to není možné, jelikož by se to do toho malého nevešlo. No a mohly by být i jiné situace, ale ty jme neřešily.
A ještě se chci zeptat, co znamená
a
?
to jsem si označil situaci výšek vody ve velkém sudu
a v malém sudu 
protože když jsou tyto výšky stejné, tak přelévání ze sudu do sudu se ukončí

↑ Olínečka:
Jelikož zaokrouhluješ, tak zřejmě ano.
Já bych to počítal tak, že hladina klesne o pětinu a pětina z objemu z 600 litrů je litrů přesně 120.

↑ Olínečka:
Tak zkus popřemýšlet. Víš přece, že x ve velkém je 4x v malém a teď chceš opak. Ale tady musíš dát pozor, zda z malého nevyteče voda po spojovací trubku a ve velkém ještě ani po tu trubku voda nebude.
Kdyby se to mělo počítat jako to předchozí, tak by z malého sudu nateklo do velkého sudu 30 l vody.
Jenže spojovací trubka je v jedné třetině výšky sudu, takže asi do velkého sudu natečou 2/3 objemu malého sudu? Nateče do něj 100 l?

↑ Olínečka:
Tobě se nechce přemýšlet, že?
Velký sud 600 litrů
Malý sud 150 litrů
spojovací roura je v 1/3 výšky, takže z malého může vytéct maximálně 100 litrů. Kdyby tedy přetékala voda do většího, tak by tam přeteklo 100 litrů a toto množství by ani nestačilo na to, aby voda ve větším dosáhla do výšky spojovací trubice, jelikož 1/3 z 600 litrů je litrů 200.
Voda ve větším válci by tedy sahala do 1/6 výšky sudu ( je to polovina z 1/3=1/6)

↑ Olínečka:
Ale ona už přetékat nemůže. To by ta voda pod trubkou musela mít nožičky, aby přetekla do druhého sudu.
Kdyby tam nebyl ten velký sud, tak by přece vyteklo jen 100 litrů vody a ta co je pod trubkou by v sudu zůstala, ne?
To, že kdyby tam nebyl ten velký sud, tak by přeteklo 100 l vody a zbytek pod trubkou by tam zůstal, chápu.
Ale jak se to tedy vyřeší když tam ten velký sud bude? Maximálně může asi přetéct 100 l vody, protože zbytek je pod trubkou a přetékat nemůže. Ale kolik vody tam teda přeteče? Kdyby tam přeteklo těch 100 l, tak hladina toho velkého sudu nebude vyrovnaná s hladinou vody toho malého sudu.

↑ Olínečka:
No ano, nebude. Hladina ve velkém bude pod úrovní trubky. Přeteče 100 litrů a konec, nic se dál dít nebude.