Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobry den, vychadzala som z toho, ze k= tg 30
teda rovnicu priamky som dostala zo suradnic A a k...avsak ten tvar, ktory mi vysiel je hrozostrasny...:D radsej ho sem ani pisat nebudem, ide vsak o to ze tch priamiek by malo byt viac..teda pravdepodobne 2...neviem vsak vobec ako sa mam k rovnici pre tu druhu priamku dostat
dakujem za vas cas

↑ simonav:
Když si nakreslíš obrázek, tak je jen jedna

a co je na tom tvaru hrozného?

↑ Cheop:
No mohlo, ale pak by úhel mezi osou x a přímkou byl 150st? Nebo jsem zle pochopil zadání? Já vycházím z definice směrnice k. Ale je pravda, že k je definováno vzhledem ke kladnému směru osy x a když je v zadání jen velikost, tak to mohou být obě situace. No tak teď nevím sám:-(
Tangens uhla je v tomto prípade chápaný ako smernica...
Ja by som to riešil využitím smetnicový tvar priamky y= kx+q
kde smernica je tg30 a bod A lezi na priamke... pomocou toho dopocitas q, teda priesecnik priamky p s osou y.
Ahoj ↑ simonav:,
áno, rovnicu tej druhej priamky dostaneš, keď budeš pracovať s tým uhlom 150 stupňov. Obe priamky sú riešením, keďže podľa našich stredoškolských učebníc je uhol dvoch priamok "ten menší" z uhlov, ktoré zvierajú (na rozdiel od uhla vektorov, ktorý môže byť aj tupý).