Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám tu malý problém s maticemi. Prosil bych o nějaké naťuknutí, díky =)
Mám určit hodnotu této matice (nevím, jak se v latexu dělají matice, tak to napíšu normálně pod sebe, snad to bude čitelné :)
3 1 9 5
0 0 1 0
3 0 7 2
3 1 2 5
Vím, jak obecně řešit - trojúhelníková matice a hotovo, ale tady z té matice už trojúhelníkovou dostat nemůžu a teď nevím, jak tedy zjistit tu hodnotu?
Zkoušel jsem ty řádky nějak proházet, ale stejně se na tu matici trojúhelníkovou nedostanu :/ .. Takže se to musí dát asi vyřešit i nějak jinak?
Díky
No, tak takhle vypisovat ty matice, to je za trest, to je budu radši psát normálně :O ..
Nemůžeš mi jenom naťuknout prosím?
Já jsem si proházel jednotlivé řádky na:
3 1 9 5
3 1 2 5
3 0 7 2
0 0 1 0
a když od 1. odečtu 2. tak už nemám trojúhelnikovou :( .. (0 na hlavní diagonále, tak co s tím prosím?)
Díky
Ha! Vůbec to nebude přes trojúhelníkovou, ale když to odečtu tak dostanu
3 1 9 5
0 0 7 0
0 0 2 3
0 0 1 0
A 2. s 4. řádkem jsou shodné, proto jeden mohu škrtnout => Hodnost matice je 3 :))
Ale pokud se někomu chce a vysvětlí mi i to, jak z toho udělat tu trojúhelníkovou, budu mu vděčnej, díky
Ahoj ↑ FlyingMonkey:,
možno pri tej úprave na trojuholníkový tvar by sa oplatilo vymeniť prvý stĺpec s druhým (a samozrejme zameniť si aj poradie neznámych)...