Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
to skutečně takovéto rovnice řešíte ve škole? :o) Upřímě sem se s tímhle nikde nesetkal ale podle mě bude výsledek nějaké hezké číslo...
No já už jsem ve třeťáku na vysoké, ale toto je údajně středoškolský příklad, ale tím, jak jsem už vypadla z rytmu a takovéto příklady už dávno nepočítíme, tak vůbec nevím co s tím :-( Výsledek je náhodou pěkný, jedno řešení je 2 a druhé 9, ale jak k tomu dojít, to netuším...
Aha, tak to se omlouvám. Jak sem na to koukal, tak bych asi vlevo převed na stejný základ a vpravo se o to aspon pokusil. Ale je to asi opravdu těžký příklad
↑ MoNi.CZka:
Trochu mě tam straší ta
. V každém případě bych z levé strany vytknul
(je třeba si uvědomit, že 9=3^2) a z prvních dvou členů pravé strany
. Pak se uvidí.
...Teď to vidím - tím
půjde vydělit a zůstane ty jenom ta odmocnina z x. A ta se (přinejhorším substitucí) zvládne.
↑ MoNi.CZka:

S tím zmizením, to byl trochu nezřízený optimizmus, ale snad to nějak dokopeme k rozumu.
↑ MoNi.CZka:
Tvůj zápis je trochu nečitelný (1. člen na pravé straně)
Budu tedy předpokládat, že je to myšleno takto:
pro názornost 
dostáváš

a to už je snad jasné. (dělit závorkou ale jen tak nemůžeš)
↑ zdenek1:
Jasně, ale tam to bude chtít neztratit ze zřetele, kolik to a vlastně je, protože takto to mám rovnici s "parametrem, ve kterém je neznámá", takže vlastně jen jednu rovnici pro dvě neznámé...
↑ zdenek1:
Aha - to je hezké. Tak to jsem tam ze začátku neviděl - myslel jsem, že spíš vypadne to 3^{.....}
↑ martisek:
Ale tazetelka je ve třeťáku na vejšce. Něco zvládat musí.