Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, můžete mi prosím někdo vysvětlit jak vypočítat tento příklad? Studuji dálkově klempíře a nemám žádnou výuku matematiky, jsem v tom úplný laik. Děkuji
((x+5)/(x-5))-((x-5)/(x+5))=1
Je to psané ve zlomcích, ale nevím jak to tu napsat, tak snad se to dá z toho pochopit.
a b c jsou koeficienty kvadratické rovnice.
Pro lepší představu ti možná pomůže tento tvar:
Do toho vzorce se dosazují koeficienty dané rovnice
↑ Freedy:
Je tedy správné, když my vyšlo, že rovnice nemá řešení?
Mohl bys mi prosím trochu víc rozepsat jak jsi postupně došel k tomu výsledku té rovnice? Zkoušel jsem si to a jsem úplně mimo. Asi špatně počítám ty závorky na druhou, protože si vůbec nejsem jistý jak se mají správně počítat.
↑ Freedy:
Jéé, děkuju, ale já myslel tu rovnici na začátku, to jak jsi přišel na to, že je výsledek
Je mi jasný, že pro tebe je to banalita, ale já jsem toto počítal naposledy na základce a to je nějakých 11 let. :)
Moc ti děkuju, že mi pomáháš.

roznásob závorky (každý člen s každým, pak je sečti. Myslím že sem ve výsledku ještě násobil mínus jedničkou :D
toto jsou ty nejzákladnější vzorce. :
http://wiki.matweb.cz/index.php/U%9Eite … ce?id=2621
↑ Olínečka:
A co, prosím tě, znamená ten definiční obor a jak ho mám určovat?? Jinak všem děkuju, bez vás bych to asi nikdy nepochopil.
↑ Mikubas:
Zdravím,
ano, částečné odmocnění tak vypadá. Máš na myslí poslední úpravu kolegy ↑ Freedy:
? Děkuji.
A co, prosím tě, znamená ten definiční obor a jak ho mám určovat??
Pokud jste ještě nebrali funkce, potom není nutné používat pojem "definiční obor". Můžeš používat "podmínky úprav" (nebo jak jste říkali při úpravě výrazů, že např. nesmíme dělit 0?) - v zadání byly zlomky, první úpravu jste provedli vynásobením celé rovnice společným jmenovatelem
. Mělo být jasně uvedeno, že násobíme za podmínky, že
, to doplnila ↑ Olínečka:.