Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, možná to je velmi triviální a notoricky známý fakt, ale vážně jsem to nevygůglil.
Tedy:
jak konkrétně souvisejí netriviální nulové body Riemannovy zeta funkce s rozložením prčovísel?
↑ Monograptus:
:-)
Zachcelo sa Ti milióna?
Mne sa páčil tento článok - ale určite Ťa neuspokojí ...
Odkaz
Pohľadaj niekde na nete John Derbyshire Posedlost prvočísly, možno tam niečo pre seba nájdeš, neviem ...
↑ ((:-)):No, o nějaké odměně jsem četl, ale ta se týká důkazu, že všechny kořeny leží na kritické přímce. V různých materiálech okolo funkce ζ jsem četl, že rozložení kořenů odpovídá rozložení prvočísel a bylo to vždy psáno takovým stylem, jako by to byla celkem známá věc. Tak jsem se tedy zeptal jak. Kořeny funkce ζ se dají stáhnout z webu v hojném počtu, ale souvislost s prvočísly z nich nevidím. Na druhou stranu, funkci ζ lze definovat pomocí nekonečného součinu zlomků, kde se prvočísla vyskytují. Takže to nějak spolu musí štymovat.
Uvedená knížka o posedlosti je bohužel rozebraná.
Dík za ten článek vo slovenčině, jinak jsem toho našel hromadu v angličtině.
Tedy: mám považovat za fakt, že souvislost kořenů ζ a prvočísel se tuší, ale není známá?
Zdravim,
souvislost je, nepletu-li se, presne popsana zde.
Duvod, proc se ta souvislost casto zminuje jen obecne, bude pravdepodobne spocivat v tom, ze presny popis by spoustu textu jen bezucelne zatemnil (samozrejme vsak zalezi na tom, o jaky text se jedna).