Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 03. 2013 20:40

United121
Zelenáč
Reputace:   

Pravděpodobnost, že v celé republice odpověděli všichni stejně SCIO

Tak jsem psal SCIA z matematiky (asi to nedopadlo zrovna nejlíp - ještě nwm ) a napadlo mě co by se stalo kdyby všichni v celé republice měli stejný počet bodů ( to by vlastně měli 100 i 0 percentil zároveň ), vim že taková situace je málo pravděpodobná, ale zajímalo by mě jak moc :D (jestli do mě spíš uhodí blesk , vyhraju ve sportce , obojí najednou ... )

Nevim ale jak bych měl začít počítat a ani jak .
Napíšu fakta(příbližná) :

Bylo přes 30 000 míst ( nwm kolik se jich obsadilo ale budem počítat že všechny )
Otázek bylo 40 a u každé 5 možností
Budem předpokládat že výsledek každěho testu byl nezávislý (to asi v realitě neplatí)

Máte nějaký nápad jak to počítat a nebo jak zpřesnit výsledek ? ( napadlo mě binomický rozdělení a to bych vynásobil 30 000 ale to by bylo jenom kdybych počítal že všichni mají všechno správně :D asi bych musel sčítat )

#2 11. 03. 2013 22:18

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Pravděpodobnost, že v celé republice odpověděli všichni stejně SCIO

pokud by všichni prostě tipovali, tak první tam něco nasází, a každej další má pst 1/5^40, že odpoví stejně. bylo-li by těch dalších lidí 30000, pak je pst, že odpoví všichni stejně, 1/(5^40)^30000, co že cca 10^(-838764). tj. jako vyhrát jackpot 117373krát v řadě

disclaimer: ten předpklad je samozřejmě napravdivej, takže i ten výsledek je k ničemu:)

Zápatí