Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, potrebujem poradiť mám vypočítať plošný P roviny ohraničený parabolou
a jej dotyčnicami v bodoch A=(1,3)
B=(4,0)
Postupovala som, že ramená paraboly sú v bodoch 2 a 4 to som si vypočítala podľa kvadratickej rovnice a vlastne z tých bodov mi vznikne priamka ktorá bude v tvare y=4-x a potom by som postupovala podla vzorca že od prvej rovnice odčítam tu priamkovu a všetko zintegrujem len neviem ohraničenie tohto integrálu ani či som vlastne dobre postupovala takže pomóc :D
Zdravím,
není tak úplně jasné, jak jsi postupovala - nakreslila jsi parabolu (body A, B parabole náleží) a v těchto bodech jsi sestrojila přímky. Přímky jsou tečny k parabole - jak vyšly rovnice těchto přímek?
Mně odhadem vychází oblast pod parabolou a nad přímkami, tedy bych oblast ještě rozdělila "pod parabolou nad jednou tečnou" + "pod parabolou nad druhou tečnou". Proto potřebujeme průsečík tečen - našla jsi? Děkuji.
Zkus naznačit obrázek třeba v Malování (nebo vložením paraboly a rovnic tečen do Wolframu). Děkuji.