ahoj dostala jsem zadaný tento příklad : y´=1/y*(1-x) dokázala jsem vyřešit do tvaru
ale bohužel již nevím jak mám vyřešit všechny maximální řešení. Díky moc za pomoc
↑ vercaurbiskova:
V řešení je chybička, má být
Dále bych místo 2C napsal klidně jenom C, tedy
(1)
Maximální řešení je řešení s nejširším možným definičním oborem. Výraz (x-1)^2 je definován pro každé R, odmocnina je definována pro C-(x-1)^2>=0. Je tedy třeba najít takové C, aby pro každé reálné x platilo C-(x-1)^2>=0. To ale není možné.
Jinak řečeno: ke každému intervalu (x_1;x_2) in R, na kterém je definováno řešení (1), lze vhodnou volbou C najít interval (a;b) tak, že (x_1;x_2) in (a;b) a na (a;b) je řešení (1) rovněž definováno.
Maximální řešení neexistuje.
↑ martisek:
chci se jen zeptat, kdybych to x omezila na interval
ani pak by to nemělo maximální řešení ??? Díky :)
↑ vercaurbiskova:
Rozhlédl jsem se po všech možných textech, jak je definováno maximální řešení, a zjistil jsem, že různě. Buď
a) jako řešení s nejširším možným definičním oborem
anebo
b) jako řešení, které nelze prodloužit.
To bohužel není totéž.
Pokud bychom to definovali pomocí a), pak by maximální řešení neexistovalo, protože třeba řešení
má širší definiční obor než
a protože to C můžu zvětšovat do nekonečna, takto definované maximální řešení neexistuje.
Pokud to ovšem definujeme podle b), pak je pravda, že řešení
definované na
je maximální, protože toto řešení nelze prodloužit.
Takže by bylo dobré podívat se, jak to máte definováno, a podle toho se rozhodnout.
↑ martisek:
Opravdu moc ti děkuji, jen pro ujištění, když to tedy bude podle toho b) tak C bude v intervalu od (0, nekonečna).
↑ vercaurbiskova:
Ano, je to tak.