Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoci zjistit stacionární body, z této funkce? 
Když si funkci zderivuju podle x a pak podle y, a dám rovno 0, tak nevím přesně co dál si z toho vyjádřit, aby mi tam vyšly ty stacionární body.
Díky za pomoc.
Zdravím,
zkus ještě napsat, jak vyšly derivace. Pokud si parciální derivaci představuji správně, tak při řešení soustavy rovnic, co máš, může být užitečné z jedné rovnice vyjádřit
a dosadit do druhé - po úpravě vznikne rovnice v součinovém tvaru. Ale to jen tak odhaduji, doplň ještě prosím soustavu rovnic "parciální derivace"=0. Děkuji.
↑ kvitko93:

Je třeba zjistit, které body [x,y] jsou řešením této soustavy. Mělo by vyjít x=0; y=0; x= y; x= -y.
↑ kvitko93:
OK, ale pozor v bodech x=0 je nulová jen derivace f_y, v bodech y=0 je nulová jen derivace f_x. Stacionárními body jsou jen body, kde jsou nulové obě derivace současně. Obávám se, že ta soustava je řešitelná pouze numericky. Vycházejí čtyři body, přibližně
.
↑ martisek:
A mohu se zeptat, jak jste na to přišel?
Tam bude asi někde chyba, protože nám bylo řečeno, že je zde 8 stacionárních bodů.
A dál z toho potom máme zjistit lokální extrémy.
↑ kvitko93:
Přišel jsem na to celkem jednoduše - nechal jsem si namalovat křivky 
a 
Odtud ty čtyři průsečíky.
Ale udělal jsem to znovu a až teď jsem si všiml, že měřítko na osách je *10^(-1), takže ty průsečíky jsou
.
A Ještě něco - prve mi uniklo, že pro x=0 je
a pro y=0 je
a všechny čtyři tyto body jsou stacionární pro obě derivace. Takže těch stacionárních bodů je opravdou osm. Ty čtyři, co mi prve unikly, se dají uhodnout, ale ty čtyři, co jsem už avizoval, se dají zjistit asi opravdu jenom numericky. Zkusím ještě zapřemýšlet, ale nevím , nevím...
Pozn.
sice nie je definovana v
, ale da sa trivialne definovat
a potom by
bola
, avsak nie
, tak by sa mohlo upresnit, ci sa pripad
ma alebo nema uvazovat. Z vyroku "ma to mat 8 rieseni" usudzujem, ze nie, ale pre uplnost ho uvediem.
Myslim, ze v kartezianskych suradniciach to uz dotiahnete, tak by som rad este podotkol, ze prechodom do polarnych suradnic sa hladanie stacionarnych bodov dost zjednodusi. T.j. ak

pre
a 
potom
// ... tu sa to dodefinovanie lahko overi, lebo 
a teda

Z prvej rovnice mame
bud a)
a dosadenim do druhej vidime, ze aj ta je splnena, tak mame riesenie 
alebo b)
; dosadime do druhej a dostaneme
cize
pre
a teda mame riesenia
alebo c)
,
, teda
potom ale
a teda
ale kedze
tak
a teda
a
pre
a mame teda riesenia
Zdravím,
↑ martisek:
pokud jde o kořeny
, tak mně to vzniklo, když se vrátím k dosazování nalezených kořenů do
, které jsem na začátku vyjadřovala z 1. rovnice (viz příspěvek 2). Ovšem ve formě zápisu kolegy ↑ Brano:, tedy
(komplet (c), děkuji :-).
Ahoj,
jen doplním, že se dá řešit i bez polárních souřadnic. Soustava ↑ martisek: se vyřeší vynásobením první rovnice y, druhé x a odečtením rovnic. Ale je to pracnější pak dodělávat, hlavně matice 2. derivace. (x=0 a y=0 se dořeší zvlášť a vedou k dalším 4 řešením).
Na druhou stranu už jsem tento příklad viděl jako funkci 3 proměnných a tam to bylo (myslím) přes sférický stejně nanic jako normálně. (EDIT tak možná klasicky je to dokonce lehčí)
↑ jelena: ↑ Brano:
Dobrý večer,
souřadnice
jsou jen přibližné - jen jsem je odhadl z grafu, nijak jsem to dál nepočítal. Ty polární souřadnice mě nenapadly, i když vzhledem k argumentům těch logaritmů asi mohly. O bodu [0;0] jsem samozřejmě věděl, ale vzhledem k tomu, že je mimo definiční obor (i když opravdu jen "velmi těsně") jsem o něm neuvažoval.
Každopádně velmi zajímavý příklad.
↑ user:
Alebo prvu
a druhu
a scitat. A ano je to technicky mozno este jednoduchsie ako polarne suradnice co som navrhoval, ale pri tych je "jednoduche" to, ze hned vidiet co s tymi rovnicami robit aby sme dostali riesenia. A co sa tyka prikladu
tak tam by som sa asi na sfericke suradnice vykaslal a riesil to v kartezskych.