Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 03. 2013 16:09

adjamot
Reputace:   

Pravděpodobnost existence nepřerušované šestice

Ahoj,
mám problém s tímto příkladem:
Házíme 200x (poctivou) mincí. Jaká je pravděpodobnost, že se v sérii hodů bude vyskytovat alespoň jedna nepřerušená šestice stejných hodnot (šestice pan, šestice orlů).

Sám jsem zatím dospěl k výsledku, že tato pravděpodobnost bude větší než 1/64 a menší než 1/32.
Bohužel se to nedá řešit klasickými metodami dosazením do vzorečku binomického rozdělení, nebo normálního a nápad zatím nepřichází.

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell

• (téma jako vyřešené označil(a) adjamot)

#2 15. 03. 2013 18:23 — Editoval martisek (15. 03. 2013 18:43)

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: Pravděpodobnost existence nepřerušované šestice

↑ adjamot:

Počet všech možných výsledků je 2^200. 

Počet příznivých: nepřerušovaná šestice může padnout prvním až šestým, druhým až sedmým, atd, poslední možnost jsou hody 195 - 200. To je 195 možností. V těch šesticích ale mohou padnout panny, anebo orly, takže příznivých možností je 2.195.

Pravděpodobnost je tedy

$
p=\frac {2\cdot 195} {2^{200}}
$

Až teď jsem si všiml, že v zadání je "alespoň jednou", což znamená, že ve zbylých 194 případech to může dopadnout jakkoli. Takže to bude trochu jinak. Nabízelo by se

$
p=\frac {2\cdot 195 \cdot 2^{194}} {2^{200}}
$

To je ale samozřejmě nesmysl, něco tam funguje jinak. Musím běžet, ale budu o tom přemýšlet. Nenajde-li se do té doby někdo jiný, zkusím to sem dát pozdě večer.

Přece jenom v rychlosti - těch možností, kdy to může dopadnout jinak, je asi jen 2^189.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 16. 03. 2013 01:55

Brano
Reputace:   232 

$
p=\frac {2\cdot 195 \cdot 2^{194}} {2^{200}}
$
toto by malo zmysel ak by napr. udalosti "sestica od prveho hodu" a "sestica od druheho hodu" boli disjunktne, co urcite niesu lebo mozeme mat neprerusenu sedmicu od prveho hodu. Ale ani princip inluzie a exkluzie sa v tomto pripade neda nejak jednoducho pouzit ...

#4 16. 03. 2013 02:04

Brano
Reputace:   232 

tu
http://math.stackexchange.com/questions … -geometric
riesia podobny problem
ty mas $n=6$ a $p=q=0.5$ a zaujima ta $P_6+P_7+...+P_{200}$ - aj ked je otazne ci sa potom neda k vysledku dospiet aj jednoduchsie.

#5 16. 03. 2013 09:06

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ Brano:

"...toto by malo zmysel ak by napr. udalosti "sestica od prveho hodu" a "sestica od druheho hodu" boli disjunktne..."

Je to tak - už když jsem to se dával, tak jsem si tím nebyl jist a ráno už jsem si jist byl - je to pitomost. O Bernoulliově posloupnosti jsem uvažoval jako první - na to, že padne nejméně šest hlav (nebo orlů) je samozřejmě klasický vzoreček, ale zase mi není vůbec jasné, jakým trikem těch šest úspěšných pokusů "srazit k sobě". V tom odkazu mi to taky připadá složité, ale zatím mě nic jednoduššího nenapadá (mě tedy zatím nenapadlo ani nic složitého :-)

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#6 21. 03. 2013 19:38 — Editoval adjamot (21. 03. 2013 19:41)

adjamot
Reputace:   

Děkuji za zájem o tento příklad ;)
Napadlo mě (inspirován jednou přednáškou) toto řešit pomocí Markovských řetězců/Markovských procesů.
Pomocí tohoto obrázku tedy bych rád vytvořil tu matici pravděpodobnosti s cílem vypočítat pravděpodobnost po 200 hodech se dostat do bodu S6. Pravděpodobnost každé šipky je 0,5.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/91236_markov.jpg

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell

#7 21. 03. 2013 19:56

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

#8 22. 03. 2013 13:10

adjamot
Reputace:   

Děkuji za ten brutální vzoreček ;)
Problém bude, že počítám pravděpodobnost alespoň šestice pan, nebo alespoň šestice orlů. Takže ještě nestačí sečíst dvě pravděpodobnosti vypočítané brutálním vzorečkem, ale i najít případy, které jsou započítány dvakrát.
(například: PPPPPPTTTTTTTPTPTPPPPPP......)

#9 25. 03. 2013 13:14

adjamot
Reputace:   

Po diskuzi schématu mimo prostor fóra jsem zjistil, že tento příklad je vhodné cvičení právě na markovské řetězce.
Děkují všem, kteří se o tento příklad zajímali.

Zápatí