Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
prosím o pomoc s tímhle příkládkem, není to nic složitého, ale nejsem si jistý řešením. Díky =)
Mám vyjádřit vektor x jako lineární kombinaci x1,x2,x3 a pokud to lze, určit koeficienty této LK.
rovnou to zapíšu do rovnic:
To je všechno, takže mám 3 neznámé a pouze dvě rovnice. Zkoušel jsem to řešit tak, že jsem si zvolil jednu tu alfu=0 a pak zbytek dopočítal, ale to jsem se ke správnému výsledku nedostal.
Takže se tam asi bude muset dát nějaký parametr a pak bude následovat nějaká diskuze?
Díky za pomoc :)
Ahoj ↑ FlyingMonkey:,
táto sústava dvoch lineárnych rovníc s tromi neznámymi má nekonečne veľa riešení. Jednu z neznámych si označ ako p a zvyšné vyjadri pomocou p...
Díky, zkoušel jsem to, jak říkáš, ale:
vrazím do první rovnice a dostanu
což je vidět, že nevychází podle výsledků..
pro druhý koefecient platí: -(11+101)p
A i když je řešení nekonečně mnoho, ten zápis bude asi stejný ne?
Díky
↑ FlyingMonkey:
keď je riešení nekonečne veľa, ten zápis môže vyzerať rôzne (minimálne sú tri voľby, ktorú z premenných označiť ako p; a od toho sa odvíjajú ďalšie vyjadrenia)...
↑ FlyingMonkey:
Poznamka: iste by sa ti dalo lepsie pomoct, ak by si bol taky mily a napisal presny text cvicenia.
Arabela - jasné, to chápu, ale já zkusil všechny tři různá dosazení a nevyšlo mi to ani jednou podle výsledku. Takže to je asi špatně, ne? :)
Vanok - Vyjádřete vektor x jako lineární kombinaci vektorů x1,x2,x3 a určete (pokud je to možné) koeficienty této lineární kombinace, jestliže:
x = (1,-1), x1 = (-14,3), x2 = (5,-1), x3 = (1,7)
Jestli z toho vyčteš víc, než z:
"Mám vyjádřit vektor x jako lineární kombinaci x1,x2,x3 a pokud to lze, určit koeficienty této LK."
Tak se omlouvám :)
Jinak jsem to už vyřešil sám, díky ale stejně za rady ;)
Stránky: 1