Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
prosím o pomoc s tímto příkladem na LK, kde mám zadaný nějaký parametr.
Zase napíšu rovnou rovnice:
Řešil jsem to tak, že jsem první rovnici normálně opsal a pak její pětinásobek přičetl k rovnici druhé, kterou jsem vynásobil mínus jedničkou a podobně jsem postupoval pro třetí rovnici (trojnásobek přičetl k rovnici 3 vynásobené -1).
ve třetí rovnici mi pak zůstane už pouze alfa1 a získám:
Takže znám epsilon, to jsem si dosadil do rovnice 1 a řešil standardně soustavu rovnic, ale vyšlo mi, že to nemá řešení .. (1. a 3. rovnice jsou násobkem, ale 1. se rovná 0 a třetí 7) ..
Z toho usuzuju, že jsem na to šel úplně blbě, takže prosím o pomoc :-)
Díky
Ahoj,
určitě je skvělé, že to napíšeš rovnou do matice, nám by ale pomohlo, kdybys nám dal celé zadání.
Mimochodem, snaž se neřešit úlohy algoritmicky, naopak nad nimi přemýšlej. (Když u nás řekneš při pohledu na úlohu "Napíšeme si to do matice" a nezdůvodníš proč, tak to je špatně.)
b)
Jinak samozřejmě nepočítám ty příklady mechanicky. Vím, proč to do těch rovnic zapisuji a co musí platit ..
Díky za jakékoli rady, moje řešení máte v úvodním příspěvku.