Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 03. 2013 13:47

Squeeze
Škola: ŠAVŠ
Pozice: student
Reputace:   

Nekonečné číselné řady

Ahooj všichni, můžete mi prosím někdo poradit? mám tu asi 30 řad, u kterých mám určit, zda jsou konvergentní nebo divergentní.. není mi jasné, jak mám postupovat.. zda rovnou výraz dát do $\lim_{n\to\infty }$ a určit, kdy se rovná 0 nebo nerovná.. nebo použít jiná kritéria: podílové, odmocninové nebo integrální.. nebo jak to případně poznám? pro příklad dávám třeba řadu:

$\sum _{n=1}^{\infty }\dfrac {3^{n}} {n+1}$

Díky moc za radu.. nevím, co dělat a jak k výsledkům dojít..

#2 16. 03. 2013 14:07 — Editoval Rumburak (16. 03. 2013 14:10)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Nekonečné číselné řady

Ahoj.

Z nutné podmínky konvergence plyne základní pravidlo:
Když limita n-tého členu vyjde jinak než  "= 0" , znamená to, že řada je divergentní a její součet buďto neexistuje nebo má
nekonečnou hodnotu.  Ale pozor : nulová hodnota této limity ještě konvergenci řady nezaručuje.

Dle tohoto pravidla je na první pohled vidět, že řada $\sum _{n=1}^{\infty }\dfrac {3^{n}} {n+1}$ nekonverguje. Vzhledem k tomu, že všechny její členy
jsou kladné, bude její součet $+\infty$.

Různá kriteria konvergence (je jich celkem dosti) se hodí pro různé typy řad.  Které kdy použít se naučíš praxí .
U výše zkoumané řady by divergenci dalo jak kriterium Cauchyho, tak i d'Alembertovo (ta jsou nejznámější).
Doporučuji vyzkoušet si to.

Zápatí