Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, nevím si rady s jedním příkladem. Prosím o nápovědu.
Znění: Do válce vznětového motoru je nasáto půl litru vzduchu při atmosférickém tlaku 100hPa a teplotě 15
C. Poté píst stlačí vzduch v uzavřeném válci na jednu dvacetinu původního objemu tak rychle, že teplo ze stlačeného vzduchu nestačí přejít do stěn válce. Vypočítejte, jaký tlak bude mít vzduch ve válci na konci kompresního zdvihu.
Jedná se tedy o adiabatický děj, tudíž p.V na
je konstantní. Budeme používat nějaký tvar stavové rovnice? Nevím si rady, předěm děkuji za pomoc.
Jediné, co mě napadá, je, že si hodnotu Poissonovy konstanty vyhledáme. Wiki říká, že je to (mají to označené jako izoentropický koeficient)
.
Pak už lehce máš
kde
.

Děkuji za odpoved. Není náhodou překlep u vyjádření
? Já myslela, že
. Potom mně tedy vyšlo
.
se mi tedy pokrátí a zbyde mi, že
, což je po dosazení hodnot
a to mi vychází přibližně 662891 Pa. Výsledek je ale 6,6MPa a já mám 0,66MPa, pořád mi tam nesedí jedno desetinné místo. Myslíte, že je tento postup správný, když se mi tam vykrátí ty objemy a s teplotou vůbec nepočítám? Děkuji.
↑ Gambrielka:
Ano, byl tam překlep. :)
Předpokládám, že chyba bude v zadání, tlak
bude nejspíš 100kPa nebo 1000hPa.

Je to možné, já se jen chtěla ujistit, zda chyba není v mém výpočtu. Děkuji mockrát za pomoc :))