Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, nevím si rady s jedním příkladem:
Nad poloměry půlkružnice jako nad průměry jsou sestrojeny dovnitř dvě půlkružnice. Určete poloměr kružnice, která se dotýká všech tří polokružnic.
Nevím, jak postupovat. Musím najít střed hledané kružnice, která se dotýká tří polokružnic. Pravděpodobně využiji nějakým způsobem množiny bodů daných vlastností v rovině? Budu ráda za každou nápovědu. Předem děkuji za pomoc.

Děkuji za náčrt, zrovna jsem zde taky chtěla poslat svůj. Abych se přiznala, i tak nevím, jak dále. K náčrtu jsem totiž také nakonec dospěla. Vím, že strana trojúhelníku má délku r a dále? Jak zjistím ten poloměr, leží snad bod H ve 2/3 r, tudíž je poloměr kružnice 1/3 r? Děkuji.

Děkuji všem za reakce. Už mi to konečně docvaklo, ale stále nerozumím jedné věci. Proč DH = r+x a ne r/2+x?? Vždyť pokud DC=r/2, pak DH je také poloměr té malé půlkružnice plus hledaný poloměr x...?
↑ Gambrielka: samozřejmě, díky za upozornění

Já děkuji za odpovědi :) moc mi to pomohlo :) Ještě malý detail, má to zřejmě být
:D ale hlavní je, že jsem díky vám pochopila myšlenku :) hezký zbytek dne
↑ Gambrielka: ach jo :/ radši se na to už dneska vykašlu :(

:DD to nic, i muži mají své dny :) hlavně, že jsme se dopídili konce :P