Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím o pomoc s příkladem na shodná zobrazení. Zadání: Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, pro které platí, že,
,
a
. Děkuji

ano ano, na co, to by mě taky zajímalo :D ale bohužel mám tento příklad zařazen k přípravě na maturitu na shodná zobrazení, tudíž to musím řešit pomocí nich... nenapadá vás postup, kterým by se to řešilo pomocí SZ?

nevadí, i tak děkuji za odpoved :)
↑ Gambrielka:, ↑ byk7:
Zdravím,
když je v tématu vážený Moderátor a dáma, v jakém pořadí se zdraví? :-)
↑ byk7:
mám dojem, že tak nesestrojíš - třeba začínat od dvojnásobku těžnice t_a (to je využití shodného zobrazení). Dál jasné? Děkuji.
↑ jelena:
Pěkný večer,
ať vážená Moderátorka, která je v hierarchii výš než já posoudí sama. :)
Ano, už jsem si uvědomil, kde je chyba a radši to pro dnešek balím.

A já jsem zmatená :D Lze tedy tuto úlohu sestrojit pomocí shodných zobrazení a začít se má dvojnásobkem těžnice a?
↑ Gambrielka: Omlouvám se, ano, začni dvojnásobkem délky těžnice na stranu a, dál tě snad už povede jelena. :)
↑ Gambrielka:
no my teď budeme řešit kdo koho zdraví :-) To je nadlouho, potom to zapíšeme do Manuálu, tak zapomeneme, co jsme chtěli sestrojovat.
Vážně - ano, dvojnásobek těžnice je využití středové souměrnosti (domyslí si rovnoběžník ABC´C. Stačí tak? Také musím balit :-)
dál tě snad už povede jelena. :)
ne, Ty, vážený kolego. Děkuji, zdar přeji.

já nad tím popřemýšlím zítra, dneska už mám matiky taky plné kecky, nicméně děkuji oběma za pomoc, snad to zítra zvládnu :) přeji dobrou noc všem

Tak jsem nad tím dumala a jediné, co mě napadlo, bylo toto:
1) AC´ = 8cm
2) k(A, r=5cm)
3)k´(C´, r=5cm)
4)C; C je prunik k a k´
6)
,
je střed AC
7)B; S(
):C->B
8) ABC
Jenže je tento postup asi špatný, neboť mi nevychází u vrcholu B úhel 45 stupňů :(

Moc děkuji, mě by toto řešení nikdy nenapadlo, celkem ve shodných zobrazeních plavu O:-) Ještě mám poslední dotaz, úloha má pravděpodobně asi jen 1 řešení, je to tak?