Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1.
,kde 
2.Nájdi presné riešenia rovnice
na intervale 
3.Nájdi presné hodnoty
,
, ak uhol
je tupý a 
Takže neviete niekto ako riešiť rovnice tohot typu? Potrebujem to vedieť riešiť, nepotrebujem výsleodk týcht 3 príkladov. Vie mi niekto povedať ako sa to volá..resp. ešte lepšie, hodiť mi link, kde sa naučím takéto príkaldy počítať? DIk..
K té jedničce:
odmocníš rovnici:

A jednoše vyvodíš že 3x se musí rovnat:
3/4 pi, 5/4 pi a 7/4 pi, takže jednoduše:
↑ Romans1:
1.

(1)

a z (1) určíš hodnoty
↑ Romans1:
3. 
Znaménko určuješ podle kvadrantu. Tupý úhel -> druhý kvadrant ->
-> 

↑ Romans1:
2. Protože funkce kosinus je sudá funkce, platí 
takže

vyřešíš, a potom buďto jako v 1. určíš množinu pro
. Ale v tomto případě bys to musel udělat 3 krát, takže bych dal přednost tomu, načrtnout si graf a určit konkrétní hodnoty
z grafu.
↑ zdenek1:
prečo ani len TYm ako moderator, necitas co som napisal ako prve? ja si prosim a to je moja otazka.LINK KDE SA TO NAUCIM POCITAT mne su tieto vypocty zatial nanic..ja cchem vediet kde sa to mozem naucit..ani enviem co je to k..
↑ Romans1:
Zdravím,
asi to nebylo přehledné, že chceš jen odkazy. V úvodním tématu sekce (vyznačeno červeně) jsou odkazy na materiály. Doporučuji elektronickou učebnici pana Krynického.
Také dobré se připravovat z knih - může být i staršího vydání (slovenskou literaturu moc neznám, proto se dívám, co má Novohradská knižnica - Poláka doporučuji, nebo se poptej u vás v knihovně - určitě doporučí.)
Stačí tak? Děkuji.
↑ zdenek1:
ku 1.
ako si z
dostal
?
a ctieto cisla zistim postupnym dosadzanim, že sa hodia, že?:)
ku 2. vobec neviem ako:/
a ku 3.
musi sa to nejako inak (kalkulacky niesu povolene)
↑ Romans1:
Tvůj problém je, že nemáš základní znalosti goniometrických vztahů.
Takže pokud jde o AKO ?, nejdřív se ty vztahy nauč.
Až je budeš umět, tak je (možná) v těch rovnicích "uvidíš" a použiješ.
Je to stejné jako když máš např. výraz
a máš ho upravit. Pokud v něm nevidíš vztah
, nic s tím neuděláš.
Nyní konkrétně:
1. použil jsem vzorec 
2. 
je rovnice v součinovém tvaru. Její řešení je
nebo 
To už jsou základní typy, jejichž řešení bys měl znát.
3. No ano, to je bez kalkulačky. V úvodní příspěvku jsi psal, že nechceš výsledky, tak jsem ti je nenapsal, ale tady stačí jen dosadit.
Takže:
(znaménko už je vyřešené)
a to je odpověď. Pokud tě mate ta odmovnina, tak to je v matematice normální, ta už se numericky nepočítá.
Tangens už snad zvládneš.
↑ zdenek1:
Ešte jedna vec prosim ta:)
že, ked už viem výsledok..ako ho zapíšem?
a
to stačí? alebo ešte treba vypisovat že

vdaka..
↑ Romans1:
Zdravím, to je efektivní důkaz, když v tématu je více úloh a nikomu se nechce prohrabovat přes příspěvky :-)
V zadání je "řešte rovnici", tedy ponechat ještě v řešení nerovnici bych považovala za nedořešené, stačí připsat pro k=3, 4, 5, 6. A také to říká i kolega ↑ zdenek1:"a z (1) určíš hodnoty".
Jinak postupem kolegy ↑ Freedy: to také jde, ale bude větší práce se seřazováním kořenů do požadovaného intervalu. Dobré je také mít představu o grafu funkce
, abys odhadl počet kořenů v zadaném intervalu. Řekla bych, že v tom dotyčném testu lepší napsat více a v případě odvolání se to dá použit, než nedopsat.
Je vyřešeno? Děkuji.
↑ jelena:
Ešteže je tu niekto ako Jelena:)
No predstavu už ako tak mám, momentálne sa z tých materialov na realisticky.cz, čo si mi dala, učím goniometrické rovnice, nakolko sme ich este nerbali, ale, ako si sama videla, bývaju tam.:)
Naozaj vrelá vďaka a sorry za to večné otravovanie:)
P.S
inak to čo mi vyšlo, možem zapisat aj takto?
k=0,1,2
k=0,1
k=(-1),0
Správne je to takto zapisané, Jelena?:)
↑ Romans1:
:-) ani ne, jen mám zalíbení v úklidu - efekt 0, proces pěkný.
Bez omezení intervalu mi kořeny vyšly stejně:
,

pro k celé číslo. Když hledám v zadaném intervalu
, tak také stejně, jen u posledního nejsi si jistý s k=-1, kořen
do zadaného intervalu nepatří - souhlasí?